Дачић: Полиција није политички обојена

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић, гостујући у Другом дневнику РТС-а, изјавио је да је полиција током протеста због хапшења Радована Карадџића имала налог да буде уздржана и да реагује само ако буде нападнута.

"Нажалост при крају скупа једна група демонстраната је напала полицију, флашама, моткама , услед чега је уследила интервенција. Чињеница да је 81 лице повређено, од чега 57 припадника МУП-а говори о томе. До сада је 19 особа приведено, међу којима и неколико малолетних, и против њих биће поднете прекршајне и кривичне пријаве", рекао је Дачић.

Истичући да су полицајци учествовали у одбрани државе на Косову и Метохији и да примају плату од око 30.000 динара, Дачић је упутио грађанима молбу да не испољавају своје незадовољство сукобљавањем са полицијом.

Заменик председника Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је  да улога полиције није да поставља и смењује политичаре, јер она није политички обојена.

"Ми не улазимо у то ко кога политички подржава и ко кога хоће политички да руши, али нико не сме да бије полицију", рекао је Дачић у изјави РТС-у и нагласио да је полиција током протеста због хапшења Радована Караџића имала налог да буде уздржана.

Министар полиције је нагласио да сваки грађанин Србије има право да изражава свој политички став, али је упозорио да је непримерено нападати полицајце на протестима, и апеловао на грађане да то не чине.

Он је подсетио да су и функционери полиције и функционери РТС-а постављени у време прошле владе и да су неки од њих били присутни и на јучерашњем митингу на Тргу Републике.

"Ја позивам на политичку уздржаност, полиција ће бранити јавни ред и мир и заиста позивамо све политичке факторе у Србији на одређену врсту политичког договора како се не би понављале овакве сцене које никоме не иду у корист", рекао је Дачић, коментаришући сукобе током протеста у Београду.

Дачић је поновио да Министарство унутрашњих послова није учествовало у лоцирању и хапшењу Радована Караџића, али да то не значи да је он ухапшен на незаконит начин, додавши да у Србији постоје други државни органи који то могу да раде, а то су службе безбедности.

"Улога Министарства унутрашњих послова у свим овим догађајима је била да, када је ухапшен Радован Караџић, обезбеди јавни ред и мир, без обзира шта ко од нас политичара који се налазе на функцији у одређеном министарству мисли и без обзира да ли је неком од полицајаца то драго или није", нагласио је министар и додао да је реч о професионалном послу који ти људи обављају.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се