Србија није уточиште за хашке оптуженике

Хапшење Радована Караџића демантује тврдњу да је Србија уточиште за хашке оптуженике, рекао је председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом, Расим Љајић.

У интервјуу за РТС Расим Љајић је оценио да је у интересу Србије да се у најкраћем року испоруче Ратко Младић и Горан Хаџић. Председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом сматра и да су непотребне непримерене реакције, притисци и ултиматуми међународне заједнице.  

РТС: Да ли изручење бившег председник републике Српске мења одлуку Трибунала да заврши рад 2010. године?

Љајић:Неће променити из простог разлога што се већ дуже време води дебата о тзв. резидуалним механизмима Трибунала, односно на који начин ће Трибунал функционисати уколико се неко од оптужених појави и преда после 2010. године, када је предвиђено да се заврши рад Трибунала, док се заврши тзв. жалбени поступак. Према томе, и да Радован Караџић није сада изручен, то не значи да би његов случај био предат правосуђу Србије нити било ком националном суду, већ би се тражио начин да се суди и након времена предвиђеног за завршетак рада Трибунала.

РТС: Како оцењујете изјаву Сержа Брамерца да изручење Радована Караџића, представља прекретницу у сарадњи Србије са ХаШким трибуналом?

Љајић: Ово јесте важан догађај за Србију. Важан је као доказ спремности Србије за сарадњу са Хашким трибуналом. Овим догађајем су демантоване све тврдње да је Србија уточиште за Хашке оптуженике, да их Србија штити, скрива, и на било који начин учествује на њиховом прикривању. Ово је најбољи доказ да смо ми свесни међународних обавеза, међутим ја не могу да се отмем утиску, да су неке реакције међународне заједнице биле непримерене и поводом овог и сличних случајева, и да даље у тој реторици доминира језик ултиматума, притисака, уцена. То је апсолутно контрапродуктивно, то не доприноси успостављању пуне сарадње, а најмање доприноси успостављању поверења између нас и Хашког Трибунала. И доста је више било са тим уценама и притисцима и ако неко заистра жели да се ова ствар доведе до краја мора имати поверења у оно што радимо, јер смо и у овом случају доказали не само политичку вољу него и довољну дозу храбрости, јер у оваквим политичким околностима учинити ово и то сада минимизирати на било који начин, напросто је недопустиво.

РТС: Да ли ће Србија помоћи одбрану Радована Караџића, као што је до сада чинила, када су у питању хашки оптуженици?

Љајић: Ми смо по члану 29 Статута Хашког трибунала, обавезни да сарађујемо, како са тужилаштвом тако и са одбранама оптужених, без обзира да ли су они држављани Србије. И уколико одбрана Радована Караџића или било ког другог Хашког оптуженика затражи одређена документа која су потребна за поступке који се воде пред тим Трибуналом, ми смо обавезни да им дамо, наравно уколико их поседујемо, с тим што за одређену групу докумената ми тражимо тзв. Заштитне мере из разлога националне безбедности земље. Тако да нема никаквог разлога да и у овом случају не поступимо исто. Сваки документ који одбрана Радована Караџића затражи од Националног савета, ми ћемо тај документ предати, под условима које сам рекао и на исти начин ћемо поступати када су у питању захтеви тужилаштва.

РТС:  Данас је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц изјавио да хапшење Караџића  представља велики успех у сарадњи српских власти са Хашким трибуналом. Какав тон очекујете у његовом новом извештају?

Љајић: Он ће следећи известај поднети тек у децембру, али овде је сада на потезу званични Брисел челници ЕУ јер њихове прве реакције, морам да признам не одају пуно утиска и не дају пуно назнака за неку врсту оптимизма јер потпуно је бесмислено било да они казу, ми чекамо да се Караџић појави у Трибуналу и чекамо извештај Брамерца да би ми донели оцену и суд да ли је могуће да се примењује тзв. Привремени трговински споразум ЕУ и Србије. Како је свима било јасно да ће Караџић бити изручен зашто очекујете сада извештај ако је такође чињеница да смо ми показали пун степен сарадње са Хашким трибуналом и заиста не видим да у оваквом односу пре свега званичног Брисела са нама има разумевања за све оно што чинимо и за укупан напор који улажемо да ову тему скинемо као тему која оптерећује и наше односе са међународном заједницом да реално оптерећује наш унутрашњо-политички живот.

Ја очекујем да ће тај тон бити много повољнији и много позитивнији него што је био први известај који је Серж Брамерц поднео Савету Безбедности. Очекујем да ће поруку коју ће поднети према званичном Бриселу, бар у усменој форми такође бити на трагу онога сто је данас изјавио. И нас не треба да подсећа да су остала још два хашка оптуженика, јер ми имамо највећи интерес да се они нађу што пре у Хагу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се