Пролећно заседање Скупштине

У Скупштини Србије почело редовно пролећно заседање, а на дневном реду седнице нашли су сe, између осталих, измене Закона о планирању и изградњи, али и теме, као што су реконструкција Владе, ситуација у Либији и проблеми адвоката.

Посланици републичког парламента посветили су први радни дан пролећног заседања расправи о легализацији бесправних објеката, издавању грађевинских дозвола и изградњи, али су 'нашли времена' и за актуелне теме, као што су реконструкција Владе, ситуација у Либији и проблеми адвоката. Рад настављају сутра расправом о Предлогу закона о социјалној заштити.

На почетку седнице 'резервисаном' за измене Закона о планирању и изградњи интонирана је државна химна, а испред Дома Народне скупштине посланике је дочекала гарда Војске Србије.

Образлажући предложена законска решења, ресорни министар Оливер Дулић је рекао да ће доношењем тог акта бити настављене реформе и увођење реда у грађевинарству.

Дулић је нагласио да ће се и даље инсистирати на доношењу планских докумената, убрзању издавања грађевинских дозвола, приватној својини на грађевинском земљишту и завршетку легализације 792.000 пријављених објеката са давањем попуста до 99 одсто.

Да ће предложене измене омогућити једноставнију и јефтинију легализацију бесправно изграђених објеката са министром су се сложили посланици владајуће коалиције, док је опозиција оценила да ће оне бити препрека развоју привреде.

Поред грађевине, Дулић је, на 'иницијативу' новинара, говорио и о реконструкцији Владе и назначио да ће у наредних неколико дана бити познато све у вези са тим процесом који ће, уверен је министар, стабилизовати прилике у земљи.

Посланица Демократске странке Јелена Триван рекла је за РТС да постоји начелна могућност да редовна седница Скупштине буде прекинута да би се на дневном реду нашле измене Закона о министарствима и реконструкција Владе.

"Међутим, са друге стране, с обзиром на интензитет којим се ради, могуће је да ће парламент успети да заврши и овај дневни ред до тада, иако је прилично велики", указала је Триванова.

У дневни ред седнице уврштен је и Предлог одлуке, којом се предвиђа да у делегацији српског парламента у Парламентарној скупштини Савета Европе буде и једна жена, односно, да лидера ЛДП-а Чедомира Јовановића на дужности члана замени посланица 'За европску Србију', Наташа Вучковић.

У Скупштини Србије заседало је неколико одбора који су, углавном, разматрали законске предлоге који су на дневном реду текуће седнице.

Сет осталих закона

Пред посланицима ће се наћи и предложене измене Закона о попису становништва, домаћинстава и станова 2011. године и о попису пољопривреде 2011, као и о порезима на имовину и о порезима на употребу, држање и ношење добара.

Скупштина Србије ће на првој седници пролећног заседања разматрати и Предлог одлуке о Програму званичне статистике у периоду од 2011. до 2015. године, али и више законских предлога који се односе на потврђивање међународних споразума и уговора.

Међу њима су споразуми о кредиту између ЕУ, Србије и Народне банке Србије и о потврђивању Споразума влада Србије и Црне Горе о сарадњи и узајамној помоћи у царинским питањима, као и о изменама Уговора Србије и Црне Горе о изручењу.

Посланици ће расправљати и о ратификацији Трећег додатног протокола уз Европску конвенцију о екстрадицији, Међународне конвенције о заштити свих лица од присилних нестанака, споразума влада Србије и Македоније о предаји и прихвату лица чији је улазак или боравак нелегалан са претећим протоколом.

На дневном реду су и избор председника, заменика председника и чланова Управног одбора Републичке агенције за електронске комуникације, кандидати за председника и чланове Фискалног савета које су поднели овлашћени предлагачи - председник Републике, гувернер и министар финансија.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара