Избор Пацолија пред уставним судом

Предат захтев за оцену уставности избора председника Косова Бeџета Пацолија. Фејт оценио да, приликом избора председника Косова и владе у косовском парламенту, није прекршен устав.

Демократски савез Косова (ДСК) и Алијанса за будућност Косова (АЗБК) предали су уставном суду у Приштини захтев за оцену уставности избора председника Косова, на седници Скупштине 22. фебруара.

Посланик ДСК-а у скупштини Косова Вјоса Османи предала је, у име две странке, захтев да се разјасни уставност поступка избора председника Косова, посебно захтева ДПК-а да се после другог круга избора да пауза.

Та пауза је искоришћена за састанак посланичке групе ДПК, на којој је председник странке и премијер Хашим Тачи затражио да се гласа за Пацолија, најављући да ће, ако Пацоли не буде изабран, у року од 45 дана доћи до нових посланичких избора.

Вјоса Османи је рекла да ће две странке иницирати још један, посебан поступак за утврђивање уставности потеза новоизабраног председника да одмах по полагању заклетве гласа за нову, Тачијеву владу.

Фејт: Избор Пацолија уставан

Шеф Међународне цивилне канцеларије Питер Фејт рекао је да приликом избора председника Косова и владе у косовском парламенту "уопште није прекршен устав", остављајући, ипак, могућност да о томе одлучи уставни суд.

Приштинска штампа данас преноси да је током избора председника Косова евидентиран низ прекршаја, те да је Пацоли изабран у складу са уставним оквирима УНМИК-а.

Према мишљењу експерата, уставни оквири УНМИК-а омогућили су да се одржи трећи круг гласања и са само једним кандидатом за председника, али косовски устав тако нешто не дозвољава.

У анализи међународне експертске групе, чију копију је успео да обезбеди лист Коха диторе, пише да постоји разлика у процедури избора за председника коју одређује устав Косова и процедуре уставних оквира која је највероватније интерпретирана у Пацолијевом избору.

"Према уставу, потребно је да у избору учествује већина од укупног броја посланика или две трећине, како је одређено у параграфима који следе, а који прецизирају и описују избор председника који се суштински разликују од одредби из уставних оквира", наводи се у тој анализи.

Демократски савез Косова и Алијанса за будућност Косова усагласили су ставове о избору председника Косова и данас ће предати уставном суду жалбу са одговарајућим доказима, у којој се констатује да је председник Косова прекршио процедуру и устав.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара