Јеремић: Србија, земља толеранције

У Србији живи 30 етничких и верских заједница и то је земља толеранције, док се људска права крше на једном делу српске територије, на Косову, рекао министар Вук Јеремић на седници Савета УН за људска права у Женеви.

У обраћању учесницима Савета УН за људска права у Женеви, министар спољних послова Вук Јеремић изјавио је да је Србија земља толеранције, у којој заједно живи 30 етничких и верских заједница и упозорио да се људска права не поштују на једном делу српске територије, на Косову.

Наводећи да је на простору Косова уништено више од 150 српских православних манастира и цркава, Јеремић је истакао да тамо постоји озбиљан проблем корупције и да је Косово, на основу глобалног барометра корупције "Транспаренси интернешенала", проглашено за најкорумпиранију територију у Европи.

Шеф српске дипломатије је рекао да је извештај о илегалној трговини људским органима на Косову, поднет у Парламентарној скупштини Савета Европе, шокирао цео свет, а да је такозвана Дреничка група умешана и у прање новца, кријумчарење дроге, цигарета и оружја.

Министар је навео и да се косовски премијер Хашим Тачи у том извештају помиње као лидер те групе и да Србија инсистира на покретању кредибилне и транспарентне истраге о наводима изнетим у том извештају.

"Нема сумње да ће допринос Еулекса откривању истине о томе шта се заиста догодило на тој територији бити од кључног значаја, али мандат Еулекса је јасно дефинисан: он само може да делује на Косову и нигде више", рекао је Јеремић, додавши да због тога Еулекс не може да осигура потпуну сарадњу свих држава чланица УН.

Српски министар се заложио за покретање међународне истраге под окриљем Савета безбедности УН, која би била покренута у циљу заштите људских права и у складу са принципима универзалности и објективности.

Помирење на Западном Балкану

Јеремић је навео да је Србија током претходне године учинила више конкретних корака на постизању помирења на Западном Балкану, посебно када је реч о односима са Хрватском.

У том смислу, Јеремић је посебно истакао напоре председника Србије Бориса Тадића на унапређењу односа са Хрватском, упркос различитом виђењу сукоба 1991-1995. године, као и чињеницу да је његовим залагањем у Скупштини усвојена историјска декларација о Сребреници.

Министар иностраних послова поручио је да ће Србија наставити да сарађује са Хашким трибуналом до окончања тог процеса.

Шеф српске дипломатије осврнуо се и на тренутну ситуацију у државама Блиског истока, истакавши да Србија осуђује употребу силе против ненаоружаног становништва било где у свету и подржава све напоре Уједињених нација за решавање кризе у том делу света.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара