Мањи број министарстава

Премијер Србије Мирко Цветковић изјавио је да Влада није у кризи и да ће бити реконструисана током ове недеље. Постигнут је договор да Влада има мање од 20 ресора.

Договорена је реконструкција Владе Србије, која ће имати мање од 20 ресора, али ће имати више од 20 чланова, каже премијер Мирко Цветковић. 

"Влада ће бити реконструисана током ове недеље", поручује премијер.

Цветковић је  Копаонику поручио да је Влади Србије потребна нова енегрија, ентузијазам и јединство и да ће на томе инсистирати код свих својих министара, додавши да намерава да одлучно спроводи реформски процес у Србији.

Премијер је истакао да је обавио разговоре са свим коалиционим партнерима и да се не ради о персоналним, већ о суштинским променама у Влади.

Премијер каже да је остало да се у оквиру владајуће коалиције усагласе детаљи о функционисању Владе, о чему ће јавност бити обавештена до краје ове недеље.

Цветковић је рекао да предстоји припрема измена Закона о министарствима, после чега ће предложити нове чланове Владе, што ће укључивати и попуњавање упражњених места министара из Г17 плус.

Председник Г17 плус Млађан Динкић потврдио је да је договор о реконструкцији Владе постигнут и најавио да ће његова странка имати пет, уместо досадашњих шест министарских места.

Динкић је, међутим, нагласио да ће и друге странке имати мањи број представника у Влади, јер је усвојен концепт мање, а ефикасније Владе.

"Министарство за Национални инвестициони план биће припојено Министарству за економију и регионални развој", рекао је Динкић.

Осим Г17 плус, о детаљима премијерове изјаве нико од коалиционих партнера није желео да говори. Иако су коментари били начелни, решења су готово позната.

Спекулише се да ће се демократе одрећи три ресора, да ће бити спојени министарства за државну управу и људска и мањинска права, као и министарства пољопривреде и трговине, али нико од њихових министара није о томе хтео да говори. СПС би требало, наводно, према договору, да остане без једног од четири министарска места. Лидер те партије, међутим, агенцији Бета то није потврдио.

"Ту нема неких спектакуларних вести. Договорили смо се да би требало да покушамо да формирамо владу са мањим бројем чланова. У наредним данима, остаје да се тај договор реализује и да се онда преточи у промене закона које су неопходне - закона о влади и о министарствима и да се обави избор у парламенту", рекао је Дачић.

Док не стигну предлози премијера о реконструкцији, на првој седници пролећног заседања Скупштина ће радити по утврђеном дневном реду.

Опозиција: Касно за реконструкцију

Шта год да се власт договорила, опозиција понавља да је за реконструкцију касно и да се њоме ништа неће постићи.

Напредњаци тврде да реконструкција Владе никога не интересује и да је то замајавање грађана. С тим се слажу и радикали, док Нова Србија оцењује да је за смањење броја министарстава и персоналне промене касно, јер се у предизборној години не повлачи такав потез. Друга имена са истом праксом, тврди ЛДП, неће донети велике промене.

У ДСС-у кажу да ништа добро Србији неће да донесе ни то ако се ова влада смањи на 10 министара. 

Председник Привредне коморе Србије Милош Бугарин изјавио је да очекује да ће Влада, после реконструкције, бити ефикаснија и да ће боље слушати глас привреде.

Бугарин је рекао да је за целу пословну заједницу битно да влада буде ефикасна, да унесе нову енергију и да се појача и интензивира дијалог привредника и ресорних министарстава који представљају економски део владе.

Број коментара 19

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара