Узајамне оптужбе за нереде

Заменик председника СРС Томислав Николић оптужио је председника Србије Бориса Тадића да је "лично испровоцирао и организовао инциденте на митингу". ДС, Г17 плус, ЛДП и ЛСВ саопштиле да су за нереде одговорни организатори скупа.

"Опомињемо Бориса Тадића да не води Србију у рат, рекао је заменик председника СРС на конференцији за новинаре.

Николић је такође оптужио Министарство унутрашњих послова да је "синхронизованом акцијом са групама напало учеснике протестног митинга и функционере СРС", оценивши да је то била "злочиначка акција".

Заменик председника радикала навео је  да се полиција "сат и по времена, мимо митинга, тукла са групом од стотинак људи у Дечанској улици и намерно их потискивала ка учесницима скупа, уместо да постави кордон и спречи њихов пролазак до места одржавања митинга".

Николић је нагласио да је полиција употребила силу против оних који су раздвајали демонстранте и полицију, да је испаљивала сузавце "којима је обарала на земљу", а потом људе на земљи тукла.

"Ово је била и замишљена политичка акција да се једном за свагда рашчисти са СРС. Никада неће рашчистити са нама. Ако хоће да нас побију, бар нека кажу, а не да туку народ", рекао је Николић.

ДС: Бесмислене оптужбе СРС 

Заменик председника Демократске странке Душан Петровић рекао је да је Српска радикална странка одговорна за инциденте који су се догодили на митингу на Тргу Републике, јер "није успела да се обезбеди да се скуп заврши на миран начин".

Петровић је оценио да су "бесмислене оптужбе СРС да су државни органи испровоцирали немире".

"Атмосфера коју су радикали правили претходних дана, а посебно претње посланика СРС Вјерице Радете председнику Србије и ДС Борису Тадићу, морала је да произведе немире", рекао је заменик председника ДС-а.

Г17 плус: СРС да сноси одговорност

Странка Г17 плус оценила је да Српска радикална странка мора да сноси одговорност за нереде у Београду током којих је повређено више десетина грађана и причињена велика материјална штета.

"Синоћни вандализам присталица СРС-а и ултранационалистичких организација демаскирао је њихову квазипатриотску политику и показао њихово право лице", наводи се у саопштењу Г17 плус, оценивши да радикали покушавају "политички да профитирају на предрасудама и заблудама једног дела становништва, наносећи огромну штету грађанима и држави".

ДСС: Власт продубљује кризу

Портпарол Демократске странке Србије Андреја Младеновић оптужио је власт у Србији да је "одговорна за све веће продубљивање кризе у земљи".

"Политичка криза у Србији се све више продубљује, јер нова власт води потпуно погрешну политику, која се исључиво руководи испуњавањем непрестаних захтева који стижу споља. Показује се да ће нова власт прихватити све захтеве који буду пристизали споља, што ће довести до угрожавања суштинских државних и националних интереса Србије и самим тим до још већег продубљивања политичке кризе у земљи", рекао је портпарол ДСС-а.

Демократска странка Србије није учествовала у организацији, али је подржала протест.

НС: Нереди исценирани

"Инцидент је изазван, то је групица која је испровоцирана бацањем сузавца. Није лепо што је неко бацио сузавац поново у масу, на Трг Републике. Још док није био митинг завршен, на ободе народа бачен је сузавац", рекао је лидер Нове Србије Велимир Илић.

"Ништа се, фактички, није ни догодило. Логично је да увек на једном великом скупу има тих појединачних испада, ситних провокација. Посао органа реда је да се то заустави. То све је исценирано пред крај митинга да не би дошло до шетње, јер је народ хтео да се иде ка Специјалном суду", навео је Илић, оценивши да је протест, ипак, "завршен онако како и доликује, достојанствено, народ се разишао сасвим мирно и отмено".

"На једном тако великом скупу разбијен је, можда, један излог и то је све. Према томе, сви су били коректни и не треба од тога сада правити специјалне емисије и велики проблем. Актуелна власт се сада правда да смо ми против Закона о сарадњи с Хашким трибуналом, који је донет у парламенту. Није тачно, нисмо против закона, него смо против начина на који је то обављено", казао је Илић.

СПО: Истражити ко је одговоран

"СРС може бити одговорна за синоћне сукобе са полицијом једино ако би се установило да је она инструирала групу младих људи да нападну полицију и разбијају излоге", саопштио је Српски покрет обнове.

Та странка је оценила да је постоје две могућности: или су "ти жестоки демонстранти на своју руку кренули у обрачун" или су "и сами били жртва нечијег сценарија, а са циљем да се спречи најављена протестна шетња учесника радикалског митинга".

"Зато је потребно објективно истражити шта се десило током митинга СРС, а не хорски пресуђивати и жигосати,  као што се то догађало СПО-у док је током деведесетих био у опозицији", наводи се у саопштењу те странке.

ЛДП: Инспиратори нереда на бини

Либерално демократске патија саопштила је да су "прави инспиратори насилништва били на бини".

"Насиље које се синоћ поново десило директна је последица свих говора у славу насиља који су се чули током синоћњег митинга и  свих ових дана после хапшења Радована Караџића", наводи се у саопштењу ЛДП-а. 

ЛСВ: Одговорни организатори

Лига социјалдемократа Војводине оценила је да су СРС, ДСС и НС "директно одговорне за насиље које се синоћ догодило на београдским улицама" и затражила да радикали и народњаци одговарају због тога.

"Сигурно је да ће радикали и њихови помагачи покушати да, као и много пута до сада, замене тезе и минимализују своју кривицу, али је више него јасно да коначно морају одговарати за своја недела", истакла је та странка.

Повређено 80 људи

У сукобу учесника митинга подршке Радовану Караџићу и полиције, повређено је 80 људи, од чега 54 припадника Министарства унутрашњих послова и 26 цивила.

Међу лакше повређенима су и двојица новинара - сниматељ шпанске ТВ Оскар Мартинез Форцада и новинар Милош Ђоролијески.

Укупна материјална штета у Београду износи више од три милиона динара, саопштено је из Управе града Београда.

Оштећена је саобраћајна сигнализација, разбијени излози на радњама у центру града, а уништено је сезонско цвеће у жардињерама на Тргу Републике.

Повезане вести:

На митингу повређено 80 особа, штета око 650.000 динара

Нереди на протесту СРС

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво