СНС за контролу јавних набавки

Циљ предложених измена и допуна Закона о јавним набавкама, које је републичком парламенту упутила Српска напредна странка, јесте да омогући већу контролу јавних набавки, спречи злоупотребе и оштрије казни прекршиоце, каже Јоргованка Табаковић.

Шеф економског тима Српске напредне странке Јоргованка Табаковић оценила је да ће се, по подршци у Скупштини Србије, предлогу те странке за измене Закона о јавним набавкама видети ко је заиста за спречавање злоупотреба у овој области, јер измене предвиђају ефикаснију заштиту јавног интереса и оштрије казне.

"Измене закона омогућиће да систем јавних набавки буде ефикаснији и транспарнтнији и увешће већа ограничења и контролу за наручиоце", нагласила је Табаковићева на конференцији за новинаре.  

Поред увођења веће контроле у поступак јавних набавки, циљ измена, према њеним речима, јесте и повећање конкуренције, као и постојање јасног плана јавних набавки, који се не сме прекорачити.

"Власт само каже да жели да набавке буду јавне, али све је учинила да се оне одвијају иза затворених врата", оценила је Табаковићева и навела да су главни недостаци постојећег закона што његова примена често није обавезна, као и постојање сукоба интереса приликом закључивања уговора, честа примена преговарачког поступка уместо организовања тендера, неадекватне казне.

Предложене измене, навела је Табаковићева, предвиђају могућност поништавање уговора уколико се закључи уз постојање сукоба интереса, а прекршиоци ће се казнити по скраћеном поступку.

Табаковићева је истакла да су казне у том предлогу много оштрије него у постојећем акту, а прекршилац је у обавези да надокнади причињену штету. На тај начин, сматра шефица економског тима СНС-а, "милијарда динара, која се одлива у приватне џепове, свешће се на најнижи ниво".

Измене, које су напредњаци предложили, предвиђају и већу одговорност Управе за јавне набавке, која би, рекла је Табаковић, требало да спроводи набавке за сва министарства, а не да она то појединачно раде, као и да наручилац обавезно направи план набавки и да о његовом извршењу обавештава Државну ревизорску институцију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво