Немачка ратификовала ССП

Великом већином гласова, доњи дом немачког парламента ратификовао Споразум о стабилизацији и придруживању Европске уније и Србије. Посланици Бундестага апеловали на друге чланице ЕУ да учине исто.

Посланици Бундестага, доњег дома немачког парламента, ратификовали су, великом већином гласова, Споразум о стабилизацији и придруживању Србије и Европске уније. Против закона о ратификацији гласали су само посланици опозиционе Левице.

Државни секретар у министарству иностраних послова у Берлину Вернер Хојер оценио је да је Србија кренула правим путем и позитивно говорио о политичким активностима спрског председника Бориса Тадића, наглашавајући његову храброст на путу Србије ка ЕУ.

"Границе на Балкану су дефинитивно повучене", рекао је Хојер, говорећи о месту Србије у ЕУ, сарадњи са суседима и очекивањима да Београд брзо започне дијалог са Косовом о техничким проблемима, а очекује се и да Србија не блокира европске перспективе Косова.

Посланица Ута Запф, из опозиционе Социјалдмеоркатске партије, нагласила је да је ратификацијом ССП Србија корак ближе ЕУ.

У Бундестагу су, такође, апеловали на земље које још нису ратификовале Споразум о стабилизацији и придруживању да то учине што пре и тако олакшају пут Србије ка ЕУ.

У дискусији о ратификацији ССП доминирало је мишљење немачких посланика да је Србији место у Европској унији и да је на том путу чекају бројне реформе, а да су неки од задатака - помирење у региону, међусуседска сарадња, сарадња са Хагом и дијалог са Косовом.

За подршку заслужна Србија

Ратификацијом у немачком Бундестагу, Немачка је постала 13. земља која је дала зелено светло Споразуму о стабилизацији и придруживању, који је већ ратификовао и Европски парламент, а за чије је ступање на снагу потребна сагласност свих 27 земаља чланица ЕУ. За позитивно расположење у Бундестагу је, према изјавама појединих немачких политичара, заслужна у првом реду сама Србија, због свог реформског курса.

ССП је прво читање пред посланицима Бундестага прошао крајем 2010. године, када је констатовано да Немачка има посебан интерес за стабилност и привредни развој целе југоисточне Европе.

У Немачкој не постоје политички релевантне снаге које су против пријема Србије у ЕУ, али постоје оне које указују да неће бити омекшавања критеријума и да без њиховог испуњавања нема напретка.

Министар иностраних послова Гвидо Вестервеле је у децембру нагласио да Немачка подржава интеграцију региона у ЕУ, али да Унија не жели да увезе сукобе које земље тог региона имају међусобно, без обзира да ли је реч о економским неспоразумима, граничним споровима, о имену држава или о признању независности.

Аналитичари кажу да је, без обзира на разлике, баш Немачка, као водећа земља моћи и одлучивања у ЕУ, једна од најважнијих тачака подршке Србији на путу европских интеграција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво