Тадић заступао ставове Србије

Борис Тадић у Вуковару није заступао личне ставове, већ ставове државе Србије, речено у Кабинету председника Србије.

Председник Србије Борис Тадић у Вуковару није заступао личне ставове, већ ставове државе Србије, речено је агенцији Танјуг у Кабинету председника Србије, поводом реаговања у хрватској јавности на тај догађај.

Део, углавном неслужбене, хрватске јавности, наиме, за разлику од званичног Загрева, настоји да минимизира значај Тадићеве посете Овчари код Вуковара и да релативизује његово извињење тумачењима да је реч о личном ставу Бориса Тадића.

Са таквим тумачењима су још пре посете иступили функционери Хрватске странке права, чије присталице су Тадића у Вуковару дочекале с контрадикторним захтевима на транспарентима, попут "Извињење, а не жаљење" и "Пардон није довољно".

"Тадић долази неслужбено, дакле сви гестови и сви ставови Бориса Тадића су искључиво приватни, значи они немају снагу службене политике", изјавио је функционер ХСП-а Петар Мацут, а потом су такве тезе изнете у емисијама ХРТ-а и ТВ Нове.

Мацут је такође рекао да ће српски председник, уколико се и извини, по повратку у Београд рећи да је то његов лични став, а не став званичног Београда.

На питање о томе у у Кабинету председника Републике истичу: "Посета председника Тадића није била лична, већ радна".

"Све што је председник Тадић рекао у Вуковару, Овчари и Паулин Двору је званичан став, став државе Србије", рекли су Танјугу у Тадићевом Кабинету.

То је још за време посете назначио и Тадић, поручивши да лични гестови у процесу помирења нису довољни.

"Наш напор је да отворимо другачију страницу историје. Она подразумева личне гесте, али и правну процедуру и није довољно да два појединца дају свој допринос, већ и државе морају да дају допринос", рекао је Тадић.

Западни медији су, иначе, једногласно оценили да посета председника Србије Вуковару "представља досад најоштрију осуду злочина из времена рата и симболичан корак помирења двеју земаља, после вишегодишњих узајамних оптужби за зверства".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије