Кривудава црвена линија

Томислав Николић и Војислав Коштуница не виде могућност коалиције својих партија, закључено на разговорима СНС-а и ДСС-а. Странке се сложиле да Европа има алтернативу и да су Србији потребни ванредни парламентарни избори.

Председници Српске напредне странке и Демократске странке Србије Томислав Николић и Војислав Коштуница, после данашњег разговора, изјавили су да у овом тренутку не виде могућност коалиције њихових партија, али су оценили да треба одустати од политике да Европска унија нема алтернативу.

"Држава која нема алтернативу не може да напредује", изјавили су Николић и Коштуница после једноипочасовног разговора у просторијама СНС-а и најавили да ће се састајати једном месечно.

Николић је новинарима рекао да о томе да се треба борити против политике да Европа нема алтернативу није било спорења између две странке и истакао да само Србија, породица и живот немају алтернативу.

Николић је, међутим, истакао да то не значи промену става СНС-а у политици према Европској унији и да су напредњаци за ЕУ.

Шеф напредњака је истакао да су црвене линије СНС-а и ДСС-а, које су утврђене, одбрана територијалног интегритета и суверенитета Србије.

Николић је рекао да су две странке утврдиле приципе који су им заједнички, као и да је отворено било речи и о питању о којем немају истоветно мишљење, али да их оно не раздваја.

Војислав Коштуница је рекао новинарима да треба прекинути погубну политику да ЕУ нема алтернативу и да су СНС и ДСС сагласне да су Србији потребни нови избори и да је зато потребна и сарадња две странке. Додао је да није било речи о предизборној коалицији.

Николић: Србија да не буде држава само једне шансе

Николић је раније, у интервју Танјугу, изјавио да је чланство у ЕУ услов економског опстанка Србије и да зато не може да сарађује са странкама које би од њега тражиле да спроводи политику која би државу водила у неком другом правцу.

"Никада нећу да кажем да ми не треба да будемо у ЕУ. Ко то од мене тражи, он са мном не може да сарађује", рекао је у Николић и додао да ће се у разговорима видети "колико је далеко отишао ДСС у томе да Србија не треба да буде члан ЕУ".

Николић је истакао да сматра да ћемо бити чланови ЕУ и да је и Коштуница, на том путу, доста учинио док је био председник владе и државе и додао да жели да чује да ли су Коштуница и ДСС можда пронашли неки алтернативни пут економског опоравка државе.

"Могу да кажем да ћемо тражити све путеве и да бих јако волео да будемо у коалицији са странком која је на другој страни пронашла шансу за опоравак Србије, па да укрстимо те две шансе, да Србија буде држава великих шанси, а не држава само једне шансе", навео је Николић.

Председништво ДСС-а, пре четири дана, саопштило је да основни политички принцип заједничког деловања опозиције за расписивање ванредних избора мора бити промена садашње државне политике да ЕУ нема алтернативу и успостављање државотворне политике заштите државних и националних интереса.

Потпредседник ДСС-а Слободан Самарџић навео је, пре два дана, да између те странке и СНС-а постоје разлике о питањима Косова и ЕУ и да ће од подршке напредњака "политици Косово у Србији" и одрицања од пароле "Европа нема алтернативу" зависити њихова даља сарадња.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара