Нова царинарница у Шапцу

Премијер Мирко Цветковић званично пустио у рад новоизграђену царинарницу у Шапцу, у коју је уложено 380 милиона динара. Децентрализација и изградња инфраструктуре услови за подизање конкурентности српске привреде, рекао Цветковић.

Новоизграђену царинарницу у Шапцу званично је пустио у рад председник Владе Србије Мирко Цветковић.

"Децентрализација и изградња инфраструктуре услови су за подизање конкурентности српске привреде. Задатак Владе је да обезбеди инфраструктуру, а на привредницима је да раде и стварају профит. Влада ће ићи и на децентрализацију већег броје функција", рекао је Цветковић приликом отварања царинарнице.

Царинарница ће помоћи привредницима овог краја да се лакше повезују са Европом и светом и да буду конкурентнији и ефикаснији у пословњу, рекао је Цветковић.

Премијер је нагласио да се Влада труди да изгради путну инфраструктуру, што укључује и боље повезивање Шапца са аутопутем, односно Коридором 10, што ће бити један од приоритета у наредном периоду.

Изградња шабачке царинарнице коштала је 380 милиона динара, а налази се на површини од 2,3 хектара.

У свом саставу има робне испоставе у Сремској Митровици, Ваљеву и Лозници, а граничне испоставе у Трбушници, Бадовинцима, Рачи, Шепку и Малом Зворнику.

Шабачка царинарница је до сада била смештена у изнајмљеним простријама. Градња је почела 5. маја 2008. године, а камен темељац положио је Мирко Цветковић, који је тада био министар финансија Србије.

Током протекле године, шабачка царинарница издала је 80.000 извозно-увозних докумената на свим испоставама, а ове године само у Шапцу је издато 29.000 декларација. На свим испоставама шабачке царинарнице запослено је 152 радника.

Позитивни амбијент за инвеститоре у Шапцу

Након отварања царинарнице, Цветковић је посетио неколико успешних шабачких предузећа - "Интеркоп", "Зорка Керамика", огранак "Ју-Ес Стил", "Алас холдинг", "Еликсир група".

"Држава би требало да обезбеди правну сигурност, али локална самоуправа мора пуно да уложи за привлачење инвеститора", рекао је Цветковић, током обиласка Северозападне радне зоне у Шапцу.

Цветковић је оценио да заједничко деловање Владе Србије и локалне самоуправе, какво се види у Шапцу, представља пример стварања позитивног амбијента за инвеститиоре.

Најављена изградња луке у Шапцу изместиће и поједноставити транспорт робе и још више подићи атрактивност индустријске зоне, рекао је Цветковић.

Градоначелник Шапца Милош Милошевић изјавио је да је лука један од великих пројеката не само града већ и Републике.

Изградња луке, према првим проценама УСАИД-а, коштала би у првој фази 10 милиона евра и требало би да почне 2012. године, ако сви пројекти буду завршени.

Северозападна радна зона простире се на више од 500 хектара земљишта, комплетно је опремљена инфраструктуром, а од 2008. године инвеститорима је продато 80 хектара.

Предузеће "Зорка Керамика" једно је од приватизованих предузећа холдинга "Зорка", у власништву "Атлас Интернешенела", фирме која је заједно са "Лафаржом" сувласник цементаре у Беочину. Бави се производњом керамичких плочица, а производња је значајно увећана последњих година.

Компанија "Ју-Ес Стил" пример је једне од најуспешнијих приватизација у том граду, у којој су максимално искоришћени капацитети и повећан извоз, а "Интеркоп" запошљава 1.000 радника и бави се нискоградњом.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара