Тадић у Њујорку

Евроинтеграције и формат будућег дијалога са Приштином биће теме разговора председника Бориса Тадића са највишим светским званичницима у Њујорку. Србија свесна своје одговорности на локалном, националном, регионалном и глобалном нивоу, рекао Тадић на пленарном састанку УН о миленијумским циљевима развоја.

На 65. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, на којем ће светски лидери изложити своје погледе на најзначајнија глобална и регионална питања, српску делегацију предводи  председник Борис Тадић.

Говорећи на пленарном састанку Уједињених нација о миленијумским циљевима развоја, Тадић је изјавио да је солидарност са земљама у развоју једини начин да се очувају природна богатства планете и осигура здравље и просперитет читавог човечанства.

Тадић је поручио да је Србија свесна своје одговорности на локалном, националном, регионалном и глобалном нивоу, када је реч о остваривању тих циљева.

Председник Србије ће, у Њујорку, имати мноштво билатералних сусрета са председницима, премијерима и министрима спољних послова земаља чланица УН.

"Рано је за спекулисање о модалитету дијалога са властима у Приштини, али је важно дефинисати формат и основне теме", поручио председник Србије за РТС.

Председник је најавио да ће, у четвртак, o томе разговарати са шефoм европске дипломатије Кетрин Ештон.

Он је додао да је то наставак дијалога са Унијом после усклађивања резолуције о Косову, чиме је дефинисан процес који треба да реши многа текућа животна питања грађана Косова, али и смањи ризике од нових конфликата.

"Само на тај начин сви заједно можемо постати део ЕУ и ући у један уједињени политички процес, који треба да обезбеди економски развој и сигурност за све људе који живе у Југоисточној Европи", оценио је председник Републике.

У Њујорку, међутим, Косово и Метохија неће бити једина тема. Српска делегација разговараће са представницима европских институција, пре свега, о процесу придружења наше земље Европској унији, рекао је Тадић.

Тадић подсећа да је Србија један од лидера у борби против организованог криминала и да је решена да у региону буде фактор стабилности.

О инвестирању у Србију 

На симпозијуму Путеви просперитета, у Харвард клубу, у Њујорку, Тадић ће у среду говорити о могућностима инвестирања у Србију, а на генералној дебати Генералне скупштине наступиће у суботу.

Генерална скупштина УН ће се, од понедељка до среде, бавити миленијумским циљевима развоја. На том специјалном састанку, у наступима највиших представника држава чланица видеће се докле се стигло на том плану.

Миленијумски циљеви развоја назив је за осам циљева које су се све чланице УН, декларацијом потписаном у септембру 2000, обавезале да покушају да остваре до 2015. године.

Ту спадају искорењивање екстремног сиромаштва и глади, постизање универзалног основног образовања, промовисање једнакости полова, смањење смртности код деце, побољшање здравља мајки, борба против сиде и других болести, обезбеђење еколошке одрживости и стварање глобалног партнерства за развој.

У четвртак, почиње генерална дебата која представља серију иступања, на којима највиши представници држава износе своје погледе на међународну ситуацију и на оно што сматрају да је значајно за њихову земљу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се