Измештање отпада из Винче до краја године

Измештање нуклеарног отпада из института Винча биће завршено до краја године, изјавио министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић. Међународна агенција за атомску енергију предложила да се Србији обезбеде средства за коришћење нуклеарне енергије у борби против рака.

Потпредседник Владе Србије за европске интеграције и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић најавио је да ће нуклеарни отпад из Института Винча бити измештен до краја године.

Ђелић, који учествује на 54. заседању Генералне конференције Међународне агенције за атомску енергију, рекао да пројекат измештаја отпада, на који се чака 26 година, напредује јако добро.

"То ће бити веома важан моменат као доказ да је Србија спремна да поштује све међународне норме на пољу нуклеарне безбедности", рекао је Ђелић.

Он истиче да је за последњих годину дана за финансирање пројекта обезбеђено 14 милиона долара од међународне заједнице, док је 11 милиона долара обезбедила Србија.

Агенција је такође предложила да се Србији обезбеде "значајна средства" за техничку подршку коришћења нуклеарне енергије у борби против рака.

Ђелић није прецизирао о коликом средствима је реч, али је навео да ће Србија добити највише средстава.

У тај пројекат, према његовим речима, биће укључен Институт за онкологију, Сремска Каменица и Нуклеарни институт Винча.

Ђелић ће сутра и прекосутра учествовати на 48. заседању скупштине Светске организације за заштиту интелектуалне својине у Женеви, а планиран је и састанак са генералним директором Светске организације Френсисом Геријем.

Тема састанка биће напредак који је Србија учинила у протеклих годину дана у домену законске регулативе, као и учлањење Србије у Европску патентну организацију.

Ђелић ће се у Женеви састати и са генералним директором Европског центра за нуклеарна истраживања, професором Ролф-Дитер Хојером, са којим ће разговарати о учлањењу Србије у ову институцију, а обићи ће и Технички универзитет у Лозани и састати се са представницима наше научне дијаспоре у Швајцарској.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара