Србија и ЕУ настављају дијалог

Београд и Брисел наставиће дијалог о усаглашавању ставова о резолуцији о Косову, договорили се председник Борис Тадић и висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон.

Председник Србије Борис Тадић и висока представница ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон договорили су се да Београд и Брисел наставе дијалог о усаглашавању ставова о резолуцији о Косову, саопштено из Кабинета председника Србије.

Тадић и Ештонова разговарали су у Бриселу, скоро два сата, иза затворених врата, али детаљи тог разговора нису познати.

Из кабинета Кетрин Ештон саопштено је да су она и председник Србије разговарали о "корацима које треба предузети после мишљења Међународног суда правде о Косову".

"Кетрин Ештон и Борис Тадић договорили су се да буду у контакту у среду," наводи се у штуром саопштењу из Брисела.

Председник Србије и висока представица ЕУ настојали су да усагласе ставове Србије и ЕУ о резолуцији о Косову, која ће се наћи пред Генералном скупштином Уједињених нација, 9. септембра.

Пре састанка, и Београд и Брисел су потврдили спремност да заједнички раде на усаглашавању текста који би био прихватљив обема странама.

Чланице Европске уније постигле су раније договор о "одређеним" смерницама које су заједничке за све чланице Уније, како за оне које су признале независност Косова, тако и за оне које то нису учиниле.                        

Предлог ЕУ, о којем су расправљали Ештонова и Тадић, заснован је на тим ставовима, сличним онима које је шефица ЕУ за спољну политику и безбедност саопштила још 22. јуна.

ЕУ као компромис види инсистирање "на дијалогу", у циљу доприноса "миру, стабилности и безбедности у региону".

Најважнија понуда Уније била је да посредује у дијалогу између Београда и Приштине о питањима која су од важности за унапређење живота грађана и то су били довољно неутрални ставови за све чланице Уније.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара