Војна сарадња са Португалом

Војска Португала има значајно искуство у учешћу у мировним мисијама и у професионализацији оружаних снага и вољни су да та искуства поделе са нама, изјавио начелник генералштаба Милоје Милетић након састанка са португалским колегом Луиш Валенсом Пинтом.

Начелници генералштабa војски Србије и Португала, генерали Милоје Милетић и Луиш Валенса Пинто сагласили су се да постоји простор за унапређење војне сарадње двеју земаља.

Милетић и Пинто су, на заједничкој конференцији за новинаре у Београду, указали да је досадашњи ниво војне сарадње био добар, а да будући односи треба да иду "двосмерним путем".

Начелник Генералштаба Војске Србије је истакао да ова посета представља наставак билатералне сарадње започете фебруара прошле године, потписивањем споразума у области одбране у Лисабону.

Према његовим речима, у претходном периоду реализовано је више активности на плану унапређења односа у области војног здравства, посета на високом нивоу и сарадње у области обуке специјалних јединица.

Милетић је истакао и да војска Португала има значајно искуство у учешћу у мировним мисијама и у професионализацији оружаних снага коју су успешно окончали и да су "вољни да та искуства поделе са нама".

Пинто је казао да ова посета Србији представља још један показатељ развоја сарадње двеју војски и најавио да ће његова држава ускоро поставити изасланика одбране у Београду.

"Дошао сам у духу намере и жеља Србије да се одржи мир, стабилност и безбедност на овом делу нашег континента, а неизоставна улога Србије у том контексту значајна је за будуће активности које могу имати наше војне снаге", рекао је Пинто.

Пинто је изразио задовољство споразумом у области одбране са Србијом, истичући да Португал "жели да има споразуме с пријатељским земљама као што је Србија".

Према његовим речима, Португал не жели да такав споразум "остане платонски", већ да се преведе у стварне и конкретне активности с којима је већ започето.

Пинто, који је посету Србији започео разговорима с Милетићем у Генералштабу Војске Србије, у нашој земљи ће боравити до 9. септембра.

Током прве посете начелника Генералштаба Оружаних снага Португала Србији, Пинто ће обићи и јединицу војног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а разговараће и с министром одбране Драганом Шутановцем.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара