Српско-хрватски полицијски линк

Успостављањем заштићеног видео-линка између српске и хрватске полиције почео пројекат регионалног центра за размену оперативних информација. Чврста сарадња је већ постојала у пракси, а сада је озваничена, рекао Ивица Дачић.

Министри унутрашњих послова Србије и Хрватске, Ивица Дачић и Томислав Карамарко разговарали су путем заштићеног видео-линка посредством ког ће се убудуће одвијати комуникација полиције на релацији Београд-Загреб.

Успостављање линка је, како је саопштено, почетак пројекта регионалног центра за размену оперативних информација и непосредне сарадње у борби против организованог криминала.

"Борба против организованог криминала представља конкретну претњу, па је питање борбе против такве врсте криминала, такође, конкретно", казао је министар полиције Хрватске Томислав Карамарко, додавши да се односи између две државе могу мењати, али да за борбу против организованог криминала, сарадња полицијских управа мора бити на високом нивоу.

Карамарко је истакао да, ако су криминалне структуре у региону добро повезане, полиције морају у томе бити бар корак испред.

"Сарадња српске и хрватске полиције је на високом нивоу, успешно је реализован споразум о изручењу екстрадицијом Сретка Калинића, а успостављање заштићених линија омогућиће брзу и ефикасну размену информација", изјавио је министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић и додао да је чврста сарадња већ постојала у пракси, а да је сада она озваничена.

Први човек српске полиције навео је да ће постојати три линије путем којих ће комуницирати министри, директори полиција и криминалистичка полиција Србије и Хрватске, а да је у следећој фази предвиђена размена информација, праћење криминалних група, стварање правних претпоставки за издавање заједничких налога за хапшење.

Директор полиције Србије Милорад Вељовић назвао је тај догађај правим почетком једне искрене и отворене сарадње полицијских служби две државе.

Вељовић је изразио уверење да ће овај пример следити и друге земље у региону и шире и додао да је недавно имао разговор са аустријским директором полиције који је изразио интересовање за учествовање у оваквом пројекту.

"Овим још једном потврђујемо да организовани криминал нема границе, али да има начина да му се може супроставити", закључио је Вељовић.

Ко је "земунцима" издао документа?

Управник хрватске полиције Оливер Грбић изјавио је у разговору путем видео-линка да се истражује ко је припадницима земунског клана издао документа у Хрватској.

"Истрага је на самом врхунцу и за десетак дана би требало да лоцирамо где су им издата документа и идентификујемо особе које су им пружале логистичку подршку", рекао је управник хрватске полиције одговарајући на питања новинара који су присуствовали разговору.

Грбић је указао на то да су досадашња истраживања показала да припадницима земунског клана документа нису издата само у полицијској управи, већ и у дипломатско-конзуларним одељењима.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 01. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије