Мирно у Новом Пазару

После јучерашњих протеста присталица Исламске заједнице у Србији, у Новом Пазару је мирно. Мешихат захтева да се преговори воде искључиво са властима у Београду. Министартво вера поручује да протести немају везе са верским питањима већ је реч о политичком радикализму.

У Новом Пазару је мирно после јучерашњих протеста присталица муфтије Зукорлића и многих процена да би ситуација могла да се отргне контроли. Приметно је присуство полиције која обезбеђује објекте Ријасета, градске управе Бошњачког националног већа и прилаз градилишту новог обданишта.

Главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић изјавио је данас агенцији Танјуг да очекује разговоре са представницима власти у Београду о актуелним проблемима муслимана Бошњака који живе у Србији, пре свега у Санџаку.

Зукорлић је додао да више неће бити разговора представника Исламске заједнице са локалним властима у Новом Пазару.

"Наша главна преокупација у овом тренутку је спуштање тензија зарад очувања мира", рекао је Зукорлић.

Потпредседник Мешихата Сеад Шаћировић наглашава да су се градске власти понеле недомаћински, али да у Београду има оних који су спремни да отворено разговарају о проблемима у Новом Пазару.

С друге стране, градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић сматра да проблем изградње обданишта треба решавати на локалном, а не на државном нивоу.

"Држава треба да се бави озбиљнијим питањима економске природе Санџака који могу да буду узрок да се овакве ситуације дешавају", рекао је градночелник Новог Пазара Мехо Махмутовић.

Министарство вера сматра да последњи догађаји у Новом Пазару немају везе са верским питањима већ да је реч о политичком радикализму.

"Реч је о демонстрацији политичког радикализма који у прожимању са верском искључивости, коју све чешће чујемо од представника Исламске заједнице у Србији, доводи до догађаја попут оних од јуче, а то је недопустиво улично насиље и напад на полицију", рекао је портпарол Министарства вера  Александар Раковић.

Реис ул улема Исламске заједнице у Босни и Херцеговини Мустафа Церић критиковао је власти у Србији, наводећи да се мешају "у верске послове муслимана у Србији, односно Санџаку".

Бурна реаговања странака

Поводом дешавања у Санџаку, огласиле су се и странке. У ЛДП-у кажу да је јучерашња ситуација решена захваљујући разумној и брзој реакцији министра полиције Ивице Дачића и спремности муфтије Зукорлића да уважи, како кажу, људски, а не политички апел Чедомира Јовановића, да замоли људе да оду кућама и да на други начин укажу на своје проблеме.

"То што се дешава са тим обдаништем је доказ да тамо ништа не ваља. Ако неко има интерес да од Санџака поново прави ново жариште да би се опет мерила количина патриотизма у нашој крви онда ја мислим да је то лоше и да ми о томе не смемо да ћутимо. Заједно морамо да да учинимо све како би тај проблем решили", рекао је лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Српска напредна странка тражи од власти Србије да "спречи бујање верског фундаментализма".

Марко Ђурић из Српске напредне странке оцењује да је то што је на делу територије Србије дозвољено бујање верског фундаментализма и дозвољено оснивање стрељане у којој се годишње по званичним подацима потроши највећи број метака у Србији нешто што захтева да се читава ситуација што пре подведе под уставне и законске оквире.

Народни посланик и носилац изборне листе "Бошњачка листа" Есад Џуџевић оцењује да муфтији Зукорлићу одговара атмосфера хаоса, могућих инцидената и стварање паралелних институција" у Санџаку.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић сигуран је да Санџак није и да неће бити "кризно жариште".

"Ја сам више него сигуран да ту неће бити никаквог кризног жаришта које може да дестабилизује и регион и земљу у то сам више него сигуран, а да ће бити оваквих инцидената, запаљивих изјава, овакве реторике, нуђења свега и свачега све само са једним циљем, а то је да се остане у политичкој игри и дође до јефтиних политичких поена", рекао је Љајић.

Љајић сматра да одговор на дешавања у Санџаку треба да буде у већем улагању у Санџак кроз инфраструктуру, развој и повећање стопе запослености, који би довели до једне повољније климе.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије