Запаљива нерешена питања

На Балкану нису решена многа питања већ су стављена под тепих, што овај регион чини "буретом барута", рекао је Дачић у Бањалуци. Република Српска и Србија имају исте ставове око најважнијих политичких питања и чврсто стоје једна уз другу, поручили Дачић и Додик.

Заменик председника Владе Србије Ивица Дачић изјавио је у Бањалуци да је Балкан "буре барута", да су "фитиљи опасни и на многим странама" и да нису решена нека основа питања, већ су само "стављена под тепих".

Дачић je изјавио је да се на примерима Србије и Републике Српске потврђује да међународна заједница  "и даље примењује различите стандарде на просторима бивше Југославије".

"На унутрашњим питањима РС и Србије може видети да се примењују различити аршини на међународној сцени, како то коме одговара", рекао је Дачић наводећи и то да су "неки међународни фактори бранили такозвани територијални интегритет независног Косова, а пре тога су разбили територијални интегритет Србије".

"А када Република Српска само спомене питање референдума или размишљања о издвајању из БиХ, онда се поново враћамо на принцип очувања територијалног интегритета", рекао је Дачић после састанка с премијером РС Милорадом Додиком.

Према речима Ивице Дачића, основна питања морају да се решавају без притисака, јер се у супротном она само одлажу.

"Не желимо да генерације после нас брину наше проблеме", рекао је потпредседник Владе Србије и поновио да би било најбоље када би "проблем Косова" био решен уз дијалог и компромис који би био у интересу и Срба и Албанаца који тамо живе".

Узајамна подршка Београда и Бањалуке

Дачић је поновио је и став да се Србија залаже за очување РС-а на начин дефинисан Дејтонским споразумом у оквиру БиХ и да је свака промена тог споразума могућа само уз сагласност три конститутивна народа и два ентитета.

"РС може да рачуна на апсолутну подршку Србије када је реч о политичким ставовима везано за њено очување", рекао је Дачић.

Премијер РС Милорад Додик рекао је да Бањалука и даље остаје привржена политици територијалног интегритета Србије. "Ми ћемо пратити Србију и Београд у вези са развојем ситуације око Косова и увек ћемо стајати иза те политике", рекао је Додик.

Дачић, који је и министар унутрашних послова Србије, рекао је да ресорна министарства Србије и РС добро сарађују у борби против организованог криминала, наводећи да је било више успешних заједничких акција.

Да је сарадња два министарства успешна, потрвдио је и министар унутрашњих послова РС Станислав Чађо.

Потпредседник Владе Србије Јован Кркобабић, наводећи да се бави социјалном политиком и друштвеном делатношћу, подестио је да је потписан Споразум о регулисању питања пензија између Србије и РС.

По том узору треба решавати и друга питања, као што су здравствено осигурање, социјална политика и привреда, казао је Кркобабић.

Дачић и Кркобабић присуствују у Бањалуци изборној конвенцији Социјалистичке партије и Партије уједињених пензионера РС-а.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 17. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије