Опоненти, а не непријатељи ДС-а

СНС није непријатељ Демократске странке, већ њен опонент, рекао Александар Вучић. Не искључујемо подршку предлозима владајуће коалиције када су у питању национални и државни интереси, истакао Вучић.

Заменик председника СНС-а Александар Вучић изјавио је да су напредњаци политички противници, а не непријатељи Демократске странке, те да са демократама желе "нормалне односе". Вучић је рекао да ће такав однос остати и у будућности, с тим што ће, како је рекао, напредњаци бити у власти, а ДС у опозицији.

"Желимо да имамо нормалан однос, у смислу да, када гласате за нешто што је у интересу Србије, то не представља смак света, иако је то реткост, али да када не гласате, или када критикујете власт, нисте непријатељи, већ само политички опоненти", рекао је Вучић у интервјуу Танјугу.

На констатацију председника Србије Бориса Тадића да опозиција само критикује власт, а при том не нуди конкретна решења, Вучић је одговорио да то није коректно, јер СНС нуди конкретне предлоге за неке од проблема земље, али их власт не прихвата.

Вучић, такође, сматра да Тадићева изјава говори да се лидер ДС не сматра председником свих грађана. "Мислим да је СНС озбиљна опозициона странка, која се пристојно и разумно понаша", рекао је Вучић.

Заменик председника СНС-а не искључује могућност подршке напредњака предлозима владајуће коалиције када су у питању национални и државни интереси.

Намера СНС-а је да увек ради у интересу државе, али није реално да подршка владајућој коалицији буде "учестала", каже Вучић, подсетивши да су напредњаци и раније подржавали потезе власти када су били у питању национални и државни интереси.

"Када је држава угрожена, увек смо се понашали државотворно и одговорно, али ипак смо опозиција, чији је посао да критикује власт и тражи боља решења".

У прилог томе Вучић је навео да су напредњаци зато и подржали скупштинску одлуку након мишљења Међународног суда правде о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије и наставку активности Србије у одбрани суверенитета и територијалног интегритета.

"Прихваћени су наши амандмани и било је разумно и рационално да гласамо за ту одлуку и да покажемо неку врсту јединства у одбрани наших државних интереса".

Вучић: ЕУ има алтернативу

Када је реч о чланству Србије у ЕУ, Вучић истиче да Унија има алтернативу.

"Европска унија има алтернативу, али је Србији потребна сарадња са свим земљама на свету".

"Неопходно је да Србија има дијалог и са Русијом, Кином, ЕУ, наравно и са САД. Ми смо за то да ова земља води нормалну политику, да разговара са свима и тако добијемо што је више могуће, а изгубимо најмање. То је рационална и разумна политика", сматра Вучић.

Када је у питању Косово и Метохија, Вучић је указао на неопходност консензуса унутар Србије, али и у свету, како би решење било интересу обе стране, као и на потребу дијалога са представницима косовских Албанаца.

"Никада није било спорно да треба разговарати. Више не постоји ниједан политички фактор, осим екстремних политичких кругова, који би рекао да није потребан разговор", навео је Вучић.

Он сматра да нема лаког решења за Косово и да у складу са Уставом Србије треба тражити и добити највише што је могуће, а изгубити најмање.

Вучић је поновио уверење да ће ванредни парламентарни избори бити одржани наредне године и истакао да је СНС у овом тренутку најспремнија од свих странака за њих.

Избори су, према његовим речима, потребни зато што у држави "баш ништа не функционише".

"Једини аргумент који је Хитлер користио да не буде избора јесте да су они скупи, али не верујем да ће власт ићи са тим аргументом. Избори су можда једино решење, мала танка жица за спас државе, али ипак жица која постоји, за разлику од жице које данас нема", рекао је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара