ЕУ помаже југ Србије

Шеф Делегације ЕУ у Србији Венсан Дежер и потпредседник Владе Божидар Ђелић потписали уговор о додели бесповратних средстава Уније за развој 25 општина јужне и југоисточне Србије, која ће се користити за конкретне инфраструктурне пројекте.

Потпредседник Владе Србије и министар за науку и технолошки развој Божидар Ђелић и шеф Делегације Европске уније у Србији Венсан Дежер потписали су, у Врању, уговор о додели бесповратних средстава Европске уније, за спровођење програма Европско партнерство са општинама - ПРОГРЕС.

Овим програмом ће, у наредне три године, бити подржан развој 25 општина јужне и југоисточне Србије.

Ђелић и Дежер су боравили су у Врању и Бујановцу, где су разговарали са представницима локалних власи и Координационог тела за општине Бујановац, Прешево и Медвеђа, о функцијама тог државног органа и о стању на југу Србије.

Говорећи о развијености југа Србије, Ђелић је навео да је то средина у којој постоје неки од најкомплекснијих политичких, економских и социјалних проблема.

"Стопа незапослености је и до два пута већа од ионако превисоког просека наше земље, имамо и избеглице и расељена лица и озбиљне инфраструктурне проблеме", рекао је потпредседник Владе.

Наводећи да су за припрему пројеката потребне боље техничке могућности, Венсан Дежер је рекао да је шездесет и осам нацрта пројеката ушло у базу података Европске уније, "али су још у фази студије изводљивости".

ПРОГРЕС је заједнички програм од 17,5 милиона евра, у коме ЕУ учествује са 13,3, Влада Швајцарске са 2,5 и Влада Србије са 1,5 милиона евра, а спроводиће га Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге - УНОПС.

Конкретни пројекти

Гостујући у Јутарњем Дневнику Радио-телевизије Србије, Божидар Ђелић је рекао да ће новац бити уложен у конкретне пројекте који су усмерени на унапређење функционисања самих општина, како би општине биле у стању да припреме развојне планове, да изграде индустријске зоне.

Са друге стране, навео је Ђелић, новац се може користити да се конкретни инфраструктурни пројекти спроведу у дело, "као што је грејање, унапређење стања пијаће воде, односно оне конкретне свакодневне потребе грађана".

"Уколико општине немају конкретне пројектне документације, општине из програма добијају могућност да ангажују стручњаке који могу те пројекте да ураде", објаснио је Ђелић.

Цео програм ПРОГРЕС стратешки је постављен сагласно циљевима и опредељењу Владе Републике Србије, како би се у овим општинама унапредила инфраструктура, побољшао квалитет услуга грађанима и привреди, осавременио рад у складу са принципима добре управе и промовисали развојни потенцијали сваке средине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво