Партнери у нормализацији односа

У председнику Тадићу нашао сам партнера за рад на нормализацији односа и процесу помирења, рекао председник Хрватске Иво Јосиповић. Двојица председника разговарала са породицама избеглим из Хрватске. Тадић предао Јосиповићу икону Свете богородице из цркве Светог Димитрија у Даљу.

Председници Србије и Хрватске, Борис Тадић и Иво Јосиповић, разговарали су у Београду са породицама избеглим из Хрватске током ратова деведесетих година.

Породице су указале на проблеме враћања станарских права, обнова имовине, неисплаћене пензије, конвалидација радног стажа, проблеми у процесу стамбеног збрињавања, немогућност откупа добијених станова, проблеми са добијањем држављанства и економска одрживост повратка.

Председник Србије Борис Тадић у склопу процеса повраћаја културних добара, председнику Хрватске Иву Јосиповићу предао Икону Свете Богородице својевремено однету из Цркве светог Димитрија у Даљу.

Тадић је изјавио да питању заштите културних добара и културних идентитета придаје посебан значај, с обзиром на чињеницу да је у ратовима на подручју бивше Југославије на свим странама било масовног уништавања културних добара.

"Овај симболични чин повратка културног добра које припада Републици Хрватској и грађанима Хрватске зато сматрам и врло конкретним политичким чином", рекао је Тадић.

Важан посао за културу две земље

Председник Јосиповић је констатовао да Мешовита комисија која ради на пописивању и повраћају културних добара однетих из Хрватске за време последњег рата обавља изузетно важан посао и за српску и за хрватску културу. 

"Овај чин предаје иконе је много више од једне иконе, он показује добру вољу и куда иду односи Хрватске и Србије, односно позитиван тренд односа између две земље", рекао је Јосиповић.

Претходно, председник Хрватске се састао и са премијером Мирком Цветковићем који је истакао је да Србија придаје велики значај добросуседским односима и да се залаже за решавање свих отворених питања двеју земаља, у циљу развоја свеукупних односа.

"Влада Србије ће, као и до сада, наставити да даје пун допринос унапређењу положаја хрватске мањине у Србији, што очекујемо и од Хрватске кад је реч о нашој мањини у Хрватској", поручио је Цветковић.

Цветковић и Јосиповић сложили су се да је веома важно и даље унапређивати економску сарадњу, пре свега, кроз повећање обима трговинске размене, али и у домену стварања услова за реализацију инвестиција, наведено је у саопштењу из Владе Србије.

Истакнуто је, такође, да могућности за сарадњу постоје и у спровођењу регионалних инфраструктурних и енергетских пројеката.

На састанку је оцењено да стратешки интерес и Србије и Хрватске, приступање Европској унији, представља изузетно важан подстицај за унапређење свих видова сарадње, а посебно у домену безбедности и борбе против организованог криминала.

Односи у региону у успону

После састанка са представницима невладиних организација у Србији, председник Хрватске изјавио је да ће, у свом политичком ангажману, наставити да покушава да допринесе помирењу у региону.

Јосиповић је додао да је у председнику Србије Борису Тадићу нашао партнера за рад на нормализацији односа, али и за пружање сатисфакције жртвама ратова и процесу помирења.

Хрватски председник рекао је да је, током деведесетих година, и сам био део цивилног друштва и да је поносан на тај део живота.

"Мој став о помирењу у региону остао је непромењен, али сада имам и веће могућности него пре, да кроз политику радим на томе", поручио је Иво Јосиповић.

Хрватски председник оценио је да су односи у региону, у последње време, у успону и додао да зна да за оне који су страдалници и жртве време споро иде.

"Много је лакше говорити о решавању проблема него их стварно и решавати. Правда и разумевање не долазе лако", оценио је Јосиповић.

Директорка Фонда за хуманитарно право Наташа Кандић рекла је да је задовољна што се, од јуче, на улицама Београда, српска и хрватска застава вијоре једна поред друге.

Она је оценила да је то значајан симболични моменат и знак нових стратегија и политика у региону.

Током прве званичне посете хрватског председника Србији, шефови држава двеју земаља, око 18 часова, прошетаће центром Београда и присустовати сусрету уметника Србије и Хрватске.

Председници Тадић и Јосиповић јуче су потврдили да су две државе, после осцилација у односима, нашле прави пут за решавање отворених питања који води најбољим суседским односима.

"Србија жели најбоље односе са Хрватском у домену културе, економије, безбедности, и да постанемо заједно чланице ЕУ. Хрватска ће, наравно, пре Србије постати чланица ЕУ и Србија подржава њено што брже учлањење", истакао је Тадић.

Јосиповић је најавио да ће Хрватска помоћи Србији на европском путу.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво