Јосиповић у посети Србији

Председник Хрватске борави у првој званичној посети Србији. Иво Јосиповић и Борис Тадић се заложили за унапређење сарадње две земље и решавање отворених питања, наводећи да би било добро да се питање тужбе и контратужбе за геноцид реши вансудским путем.

Хрватски председник Иво Јосиповић допутовао је у прву званичну посету Србији, коју је председник Србије Борис Тадић оценио као историјску.

После разговора председници Тадић и Јосиповић потврдили су да су две државе, након осцилација у односима, нашле прави пут за решавање отворених питања који води најбољим суседским односима.

"Србија жели најбоље односе са Хрватском у домену културе, економије, безбедности, и да постанемо заједно чланице ЕУ. Хрватска ће наравно пре Србије постати чланица ЕУ и Србија подржава њено што брже учлањење", рекао је Тадић.

Јосиповић је најавио да ће Хрватска помоћи Србији на путу до Европе.

Као отворена питања која треба решити навели су повратак избеглица у Хрватску, заштиту њихове имовине и решавање стамбених питања, заштиту писма и језика Срба у Хрватској, питање границе, питање несталих, питање мањина и заштите њихових права.

Да ствари иду у добром смеру, Тадић и Јосиповић наводе и то што ће, Србија Хрватској предати документа у вези са догађајима у Вуковарској болници за време рата.

Српски председник је рекао да је спреман да са Јосиповићем дође у Вуковар, као и на сва остала места страдања у претходним ратовима, и поздравио напоре Јосиповића у тежњи ка помирењу народа у региону.

"Не треба нико да ме зове у Вуковар. Наравно да ћу доћи у Вуковар", рекао је Тадић и додао да ће одабрати прави тренутак за ту посету.

Хрватски председник је нагласио да је са Тадићем разговарао и о регионалним питањима, културној, научној и спортској сарадњи Србије и Хрватске.

Тадић очекује уздржаност

Председник Србије изјавио је да од земаља у региону очекује уздржан став у вези са саветодавним мишљењем Међународног суда правде о једнострано проглашеној независности Косова и Метохије.

"Очекујем од земаља у региону да узму у обзир шта ће бити мишљење Међународног суда правде и Резолуцију Србије у којој је исказано да се мирним путем и компромисом нађе одрживо решење, као и да својом политиком и убудуће доприносе политици мира која обезбеђује дугурочну стабилност", рекао је Тадић на заједничкој конференцији за новинаре са Јосиповићем.

Тадић је указао да Србија никада и ни под којим околностима, ни када је у питању Босна и Херцеговина, али и друге државе, не би подржала било који акт етничке сецесије.

Поводом тужбе и контратужбе за геноцид, поднетих пред Међународним судом правде, Тадић је рекао да би било добро да се проблем реши вансудским поравнањем, док је Јосиповић навео да су тужбе поднете због решавања одређених проблема и ако се они могу решити ван суда, "тим боље".

Односи Србије и Хрватске темељ стабиности

Двојица председника присуствовали су у Суботици обележавању 20. годишњице оснивања Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ).

Том приликом, председник Тадић је изјавио да су односи Србије и Хрватске један од темеља стабилности у југоисточној Европи и да Србија подржава улазак Хрватске у Европску унију.

Тадић је рекао да Србија води политику очувања идентитета културе, језика и писма свих народа који у њој живе и нагласио да не сме да буде доведено у питање ниједно од тих права.

Председник Србије поручио је да Хрвати у Војводини имају обавезу, одговорност и право, као што и он као председник Србије има обавезу одговорност и право да, како је рекао, да све од себе како би све културе и сви идентитети постојали у Србији.

"Увек можете рачунати на мене када је у питање развој билатералих односа Србије и Хрватске и у мени ћете увек имати савезнике за интересе, културни индентиет и посебности Хрвата у Војводини", поручио је Тадић.

Јосиповић се захвалио ДСХВ-у на значајном доприносу у очувању хрватског идентитета у Србији и рекао да Хрвати у Војводини у будућности могу очекивати помоћ обе државе.

"Бити Хрват у Војводини некада није било лако, али опстанак и улога Хрвата у Србији је неспорна", нагласио је хрватски председник.

Током дводневне посете Јосиповић ће разговарати и са премијером Мирком Цветковићем и српским званичницма о отвореним питањима у односима две земље, а састаће се и са представницима хрватске националне мањине и невладиног сектора.

У делегацији председника Јосиповића је хрватски министар унутрашњих послова Томислав Карамарко који ће се састати са министром унутрашњих послова Србије Ивицом Дачићем.

Број коментара 28

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво