Јачање српско-хрватске сарадње

Уочи посете Србији, председник Хрватске Иво Јосиповић очекује да ће то бити велика степеница у унапређењу односа две земље, која ће резултирати низом конкретних договора. Највећи помак очекује у сарадњи полиције и тужилашатава и на пољу економије.

Председник Хрватске Иво Јосиповић оценио је да ће предстојећа његова посета Србији резултирати низом конкретних договора и да ће бити велика степеница у унапрађењу билатералних односа.

"Мислим да Србија у председнику Тадићу има мудрог политичара који види да је будућност региона у сарадњи, не у надметању у оном лошем смислу, него у надметању ко ће више допринети миру и сарадњи и добрим односима", изјавио је Јосиповић у интервјуу Танјугу уочи дводневне званичне посете Србији.

Видљив помак председник Јосиповић очекује на пољу повратка избеглица, проналажења несталих особа, повратка културних добара, режима преласка границе, борбе против организованог криминала, односно сарадње полиција и тужилаштава.

"На нама је да радимо да сви суседи буду у сјајним односима али то се не може постићи преко ноћи. Врло је важно да смо добро почели и мислим да председник Тадић томе даје изниман допринос, и заједно ћемо радити на томе", рекао је Јосиповић.

Он је констатовао да хрватски и српски народ имају много простора за унапређење односа и сарадње.

Једно од најважнијих поља унапређења билатералне сарадње Србије и Хрватске, према његовим речима, мора бити економија, и две владе морају у највећој могућој мери отворити тржишта и омогућити равноправне услове за пословање свим потенцијалним инвеститорима.

Председник Хрватске, међутим, не очекује да ће током предстојеће посета бити начињен суштински помак у решавању граничних спорова, као ни питања тужби за геноцид које су Хрватска и Србија поднеле једна против друге Међународном суду правде.

Када је реч о повратку избеглица, Јосиповић је констатовао да Хрватска у прошлости није чинила све што је могла на том пољу, али да је ситуација данас битно другачија.

Када је реч о европским перспективама региона, Јосиповић је поручио да Хрватска по пријему у ЕУ неће ниједно билатерално питање ни са једним суседом учинити препреком у процесу европских и евроатлантских интеграција.

Кад је реч о Косову, хрватски председник је рекао да је из чињенице да Србија не учествује на многим важним састанцима на којима учествују представници Косова очито да проблем постоји.

"Ми смо своје основно становиште изразили признавањем Косова. Међутим знамо да постоје бројна отворена питања, али то је нешто у шта се Хрватска не може мешати ни директно ни индиректно. Проблеме између Србије и Косова Хрватска не може да решава", рекао је Јосиповић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво