Чиплић: Зукорлићева политичка промоција

Одговарајући на оптужбе које је муфтија Муамер Зукорлић изнео на рачун Министарства за људска и мањинска права, министар Светозар Чиплић рекао за РТС да такво понашање представља борбу верског лидера за политичку промоцију.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић, одговарајући на оптужбе које је муфтија Муамер Зукорлић изнео на рачун Министарства за људска и мањинска права, рекао је да није изненађен и да оне представљају борбу једног верског лидера за његову политичку позицију и промоцију.

"У републици Србији нема конститутивних народа. Идеја о аутономији Санџака је противна Уставу Републике Србије", навео је Чиплић, гостујући у Дневнику РТС-а.

Како је рекао, поред постојећих 18 националних савета, њих 17 формирано је без проблема, осим Националног савета Бошњака.

Министар је нагласио да је национални савет израз мањинске самоуправе, а на вољи самих учесника је како ће се организовати и кога ће изабрати за председника.

"Држава се стара да, када се избори заврше, једна национална мањина мора да добије савет који је изабран. Ми смо имали кршење воље Бошњака, јер су две листе Сулејмана Угљанина и Расима Љајића имале већину. У међувремену, две особе су прешле на листу Бошњачке културне заједнице и ту је почело све да се дешава", објаснио је Чиплић.

Министар је додао да, ако се не формира Национални савет постоје две могућности: да се формира савет са постојећим изборним резултатима, или да се уведе привремени орган и да се, затим, иде на нове изборе.

На оптужбе муфтије Зукорлића да правила нису била иста за формирање свих Савета, Чиплић је одговорио да су сви формирани по принципу двотрећинске већине, што је правило које произилази из Устава Србије.

У Новом Пазару, синоћ је одржан скуп Бошњачког националног савета, који је формирала Бошњачка културна заједница главног муфтије Муамера Зукорлића.

Они су, претходно, организовали заседање и Бошњачког националног Сабора, новог тела у чијем су саставу, како кажу, представници организација које окупљају Бошњаке. На Сабору је донета декларација у којој се наводи да су Бошњаци конститутивни народ у Србији.

Тражи се и хитно организовање састанка врха државе са, како наводе, легитимним представницима Бошњака о решавању статуса Санџака.

Обраћајући се окупљенима, Зукорлић је критиковао рад Министарства за људска и мањинска права, али и министре који представљају Бошњаке у Влади Србије.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво