Успон српско-кинеских односа

Србија и Кина међусобно се подржавају када је реч о свим питањима од виталног значаја, оценили премијер Мирко Цветковић и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуо. Премијер Цветковић захвалио Кини на принципијелној подршци.

Председник Владе Мирко Цветковић и председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Ву Бангуо констатовали су да се Србија и Кина међусобно подржавају у свим питањима од виталног значаја.

Премијер Цветковић захвалио се на принципијелној подршци Кине суверенитету и територијалном интегритету Србије и истакао да очекује да ће Кина наставити да подржава Србију у свим активностима које следе после објављивања саветодавног мишљења Међународног суда правде у Хагу, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Председник Сталног комитета Свекинеског народног конгреса поновио је да став Кине остаје непромењен, када је реч о Косову и Метохији и подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Цветковић је истакао да посета кинеске делегације Србији и постављање камена темељца за изградњу Моста пријатељства представља доказ стратешке сарадње коју имају Кина и Србија.

На састанку је закључено да су инфраструктурна изградња и инвестициона улагања најважније области, када је реч о економској сарадњи две земље.

Као резултат недавне посете премијера Цветковића Кини, на састанку је разматрано да се пројекат изградње Слободне царинске зоне за пословање кинеских инвеститора реализује у Смедереву, а договорено је да представници две владе, у наредном периоду, заједнички раде на спровођењу пројекта, наведено је у саопштењу.

Гост из Кине и председник Србије Борис Тадић положили су, јуче, камен темељац за Мост пријатељства Кине и Србије, између Земуна и Борче, вредан 170 милиона евра, који би требало да буде завршен 2014. године.

Том приликом, председник Тадић је рекао да изградња моста представља нови модел изградње инфраструктуре у Србији и да је још један доказ блискости две културе и два народа.

Тадић је казао да је изградња моста веома значајна за Србију и Београд, јер ће тако Београд снажно искорачити на другу обалу Дунава, где ће се градити стамбени и пословни простор.

Ву Бангуо је казао да су српско-кинески односи у успону и да би добри политички односи требало да подрже и трајну економску сарадњу.

У Дому Народне скупштине, Ву Бангуо је разговарао са својим домаћином, председницом Скупштине Славицом Ђукић-Дејановић и српским парламентарцима који чине посланичку групу пријатељства са Кином.

Потписани су многи споразуми, од којих три о кинеским зајмовима, донацији парламенту, сарадњи у култури и здравству.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво