Европска будућност Србије

Србија је потпуно посвећена европским реформама и помирењу у региону, рекао у Бриселу Борис Тадић. Будућност Србије је у Европској унији, нагласили Тадић и белгијски премијер Ив Летерм.

Председник Србије Борис Тадић и премијер Белгије Ив Летерм, земље која председава ЕУ, сложили су се, у Бриселу, да је будућност Србије у Европској унији.

Летерм је указао да је за давање Србији статуса кандидата за пријем у ЕУ нужно постићи једногласност земаља-чланица.

Одговарајући на питање да ли ће мишљење Међународног суда правде о легалности једнострано проглашене независности Косова имати утицаја на добијање статуса кандидата, Летерм је одговорио да ће се веома пажљиво пратити реаговања српских власти на мишљење МСП.

Ив Летерм је оценио да Србија интензивно спроводи европске реформе, унапређује сарадњу с Трибуналом у Хагу и регионалну сарадњу.

Он је рекао да очекује даљу позитивну, прагматичну и конструктивну политику Србије у региону и додао да је с Тадићем разговарао и о осетљивим питањима, рекавши да је једно од њих Косово.

Тадић је рекао да је Србија спремна да преговара о одрживом решењу за статус Косова, прецизирајући да Србија, ни под каквим условима, експлицитно или имплицитно, неће признати независност Косова.

"Србија је спремна да преговара о одрживом решењу. За нас није одрживо решење у којем једна страна добија све, а друга страна, Србија, губи све", упозорио је Тадић.

Србија посвећена реформама

Председник Србије подвукао је да је Србија потпуно посвећена европским реформама и помирењу у региону.

Тадић је рекао да захваљује премијеру Летерму за говор у Сребреници, прошлог викенда, и подвукао да је Србија решена да учини све за сарадњу и стабилизацију региона и да ће зато наставити да улаже све напоре да се ухапсе преостали хашки оптуженици Ратко Младић и Горан Хаџић.

Српске власти су решене да то учине не само због услова које се постављају за интеграцију у ЕУ, већ и због тога да се у Србији успоставе све норме и вредности, рекао је Тадић.

На питање новинара да ли Београд има рок за хапшење Младића, Тадић је кратко узвратио: "То је јуче".

Летерм је рекао да је веома захвалан властима Србије за веома ефикасно решавање проблема тзв. лажних азиланата који су се појавили почетком ове године, када је ЕУ укинула визе за држављане Србије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво