Скупштина о безбедности на путевима

Скупштина Србије завршила расправу о изменама Закона о безбедности саобраћаја. Предложено да се уместо искључиво затворске казне за одређене саобраћајне прекршаје, уведе могућност изрицања новчане казне, рекао министар Ивица Дачић.

Посланици републичког парламента завршили су претрес о изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја на путевима. У понедељак настављају рад расправом о изменама Закона о Агенцији за борбу против корупције.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је у Скупштини Србије да је изменама Закона о безбедности саобраћаја на путевима предложено да се, уместо искључиво затворске казне за одређене саобраћајне прекршаје, уведе могућност изрицања новчане казне.

Образлажући предложене измене тог закона, Дачић је истакао да је искуство западних земаља показало да је у неким случајевима висока новчана казна ефикаснија од затворске, а истовремено значи и уштеду за државу.

Према његовим речима, по подацима Управе саобраћајне полиције, око 4.000 људи има затворску казну до 15 дана због прекршаја.

Говорећи о примени Закона о безбедности саобраћаја на путевима, министар Дачић је навео да је у првих шест месеци 2010. године број саобраћајних несрећа мањи за 32,5 одсто у односу на исти период прошле године.

Према његовим речима, најчешћи узроци саобраћајних несрећа су неприлагођена брзина кретања, непрописно претицање и мимоилажење, али и вожња под дејством алкохола.

Дачић је навео да је од почетка 2010. године откривено је 21.037 возача који су возили аутомобил под дејством алкохола, а да је у истом периоду прошле године откривено 33.994 возача под дејствома алкохола.

Министар је навео да се несреће са најтежим последицима дешавају на "отвореним путевима", али да су најчешћа страдања забележена на магистралним и регионалним путевима у насељеним местима.

Важност побољшања Закона о безбедности

Посланици су истакли важност Закона и његовог побољшања, наводећи при том да он треба да буде трајан и да узме у обзир материјалну ситуацију у којој се грађани појединачно налазе.

Посланици Нове Србије указали су да постојећи Закон о безбедности саобраћаја на путевима треба побољшати и да треба усвојити амандмане које су предложили, како се за пар месеци закон не би, трећи пут, нашао у скупштини.

Посланици Јединствене Србије казали су да ће подржати Предлог измена и допуна Закона о безбедности саобраћаја на путевима и навели да статистички подаци показују да је највећи проблем вожња под утицајем алкохола.

Српска радикална странка указала је да је на изменама требало да раде стручњаци Министартсва унутрашњих послова, који имају дугогодишње искуство у тој области.

Посланици радикала сматрају да замена казне затвора новчаном казном изједначава сиромашне, који мало прекораче брзину, са онима који иначе не поштују закон и дивљају улицом.

Према мишљењу радикала, не могу се на исти начин третирати они који прекораче брзину пет километара и не могу да плате казну јер немају плату или им је она јако мала, тако да ће отићи у затвор, са онима који возе 160 километара на сат уместо 60, платиће казну јер имају новца и наставиће тако да возе.

Они су казали да ће усвајање тих измена допринети повећању безбедности, али да је потребно побољшање материјалне ситуације саобраћајне полиције и запсолених у њој, као и довођење путева у Србији у подношљиво стање.

Из Г17 плус су поручили да закон има важност за државу и грађане и навели да се предложеним изменама могу остварити битне материјалне уштеде.

Посланичка питања 

Посланици су, сходно пословнику који предвиђа да уторком и четвртком имају на то право и могућност, поставили многа питања и затражили обавештења од надлежних, међу којима и она у вези са дипломатско-конзуларним представништвима и њиховим радом, као и приватизацијом "Луке Београд" и компаније "Новости".

Заменик шефа посланичке групе Нове Србије Мирослав Маркићевић упутио је министру спољних послова Вуку Јеремићу питања у вези са радом дипломатских служби у иностранству.

Шеф посланичке групе радикала Драган Тодоровић навео је да, после скоро више од шест месеци, постављања питања о приватизацији "Луке Београд" и компаније "Новости", а не добијања одговора, више та питања неће постављати.

Тодоровић је додао да је прошло више од два месеца од иницијативе радикала за формирање Анкетног одбора који би се бавио тим приватизацијама, али да та иницијатива није дошла на дневни ред.

Шеф посланичке групе радикала најавио је да правни тим те странке припрема кривичну пријаву против републичког тужиоца Загорке Доловац, јер, како је рекао, ништа није урадила у вези са тим приватизацијама, иако је имала сазнања да је у питању велика пљачка.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво