Тадићева порука мира из Дечана

Председник Србије Борис Тадић упутио ускршњу поруку мира из манастира Високи Дечани. Без мира не можемо обезбедити пристојан живот, без веровања у мир не можемо нормално живети, поручио Тадић. Председник посетио Дечане, упркос противљењу косовских власти. Поглавару СПЦ патријарху Павлу, црквеним великодостојницима, свештенству и свим грађанима, Тадић честитао Ускрс.

Председник Србије Борис Тадић је у манастиру Високи Дечани упутио свим православним верницима и свим житељима Косова и Метохије, без обзира на њихову вероисповест, ускршњу поруку мира.

"Данас је Велики петак. За све хришћане ово је дан туге, али истовремено и дан наде, наде у ускрснуће Христово, и наде за све људе који припадају хришћанству", изјавио је Тадић по доласку у манастир.

"Моја порука јесте порука мира, мира за Србе, мира за Албанце, за све људе који живе на Косову, у нашој Србији. Без мира не можемо обезбедити пристојан живот, без веровања у мир не можемо ни нормално живети. Ово је дан када не треба да буде гнева и када не треба да буде мржње", поручио је председник Тадић.

Уз председника Тадића, манастир Високи Дечани посетио је и министар за КиМ Горан Богдановић.

Тадића је дочекао епископ Теодосије, игуман манастира, након чега се председник поклонио моштима светог Стефана Дечанског, средњовековног српског монарха под чијим је ктиторством манастир грађен између 1327. и 1335. године.

Поводом Великог петка, председник Тадић и министар Богдановић ће заједно са братством манастира присуствовати обреду изношења плаштанице.

Посета упркос противљењу косовских власти

Као и неколико пута до сада, када су косовске власти спречиле долазак српских званичника у покрајину, Приштина је реаговала и на долазак председника Тадића на Косово и Метохију.

Портпарол владе Косова Мемљи Краснићи изјавио је да Влада неће дозволити да на Косово дође ниједан званичник који се за то не обрати институцијама Косова.

Оштра реторика косовских власти, нагло је спласнула после синоћњег састанка са специјални изаслаником ЕУ Питером Фејтом који је "препоручио да омогуће посету председнику Србије".

Шеф Еулекса Ив де Кермабон рекао је да је председник Србије Борис Тадић, захтев за долазак у посету Дечанима упутио специјалном представнику ЕУ у Београду Питеру Соренсену, те да је, због безбедности, дошао хеликоптером.

Кермабон је, за митровичког радија "Контакт Плус" рекао да је Канцеларија ЕУ у Београду захтев за посету председника Србије проследила специјалном представнику на Косову Питеру Фејту и косовским властима, након чега је Тадићева посета одобрена.

Манастир Високи Дечани највећи је и најбоље очувани средњовековни манастир у Србији, славан, између осталог, и по својим фрескама из 14. века.

Места која окружују манастир насељена су готово искључиво албанским становништвом, а манастир, његово братство и економију обезбеђују припадници италијанског контингента Кфора.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво