Читај ми!

Споразум о сарадњи са Фронтексом; Дачић: Србија штити своје, али и границе Европске уније

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић потписао је са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон Споразум између Србије и Европске уније о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) у Србији. Јохансон честитала Србији на резултатима у борби против кријумчарења миграната.

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да ће снаге Фронтекса, захваљујући данас потписаном споразуму, бити распоређене не само на границама са Бугарском и Мађарском, у оквиру операције "Србија копно", већ и на границама са трећим земљама и да тиме Србија штити своје границе, али и границе Европске уније.

Након што је са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон потписао Споразум између Републике Србије и Европске уније о оперативним активностима које спроводи Европска агенција за граничну и обалску стражу (Фронтекс) у Републици Србији, Дачић је новинарима испред Палате Србија рекао да је то други споразум који је Србија потписала са Фронтексом.

"То ће значајно допринети нашој борби заједничкој борби против прекограничног криминала и ирегуларних миграција. Заједничким снагама јачамо пута ка очувању јавног реда и мира на нашој територији, али њиме ћемо сачувати и границе Европе", поручио је Дачић. Додао је да ће споразум допринети ефикасној размени информација са земљама ЕУ и Фронтексом.

"Србија штити своје границе, али тиме чува и безбедност и стабилност целе Европе. Зато нам треба јединствени одговор и подршка. Сваки додатни полицајац из ЕУ, који се придружи нашој граничној полицији на терену помоћи ће нашој полицији да свеобухватно одговори на изазове борбе против ирегуларних миграција, смањењу броја незаконитих прелазака државне границе, на путу ка коначној дестинацији миграната, а то је ЕУ", рекао је Дачић.

Он је истакао да је ЕУ један од најзначајнијих донатора МУП-а и да је данашња донација, која се састоји од 56 возила и надзорне опреме, само једна од донација у низу ЕУ за потребе припаднике полиције у свим сегментима њеног рада, не само за граничну полицију.

Фронтексови службеници на граници са БиХ и са Северном Македонијом

Комесарка Јохансон рекла је да ће данас потписани надограђени споразум Србије и ЕУ, омогућити да Фронтексови службеници буду ангажовани на граници са Босном и Херцеговином и Северном Македонијом.

"Јако важно је да ће се све ове активности које ће се заједнички спроводити, увек спроводити уз команду и вођство органа Републике Србије, и на њихову иницијативу", поручила је Јохансон.

Она је додала да је то јако важно партнерство које ће се наставити и убудуће.

"Била сам на граници и Бугарске и Мађарске и видела сам савршену сарадњу ваших полицајаца и Фронтекса", рекла је Јохансон.

Донирана возила и опрема

Говорећи о донираним возилима и опреми, она је рекла да је то део добре сарадње између ЕУ и Србије и подршке која ЕУ непрекидно пружа Србији.

"Ово су наши заједнички напори, како за заштиту граница Србије, тако и граница ЕУ", рекла је Јохансон.

Она је честитала Србији на добрим резултатима које је остварил у борби против кријумчарења миграната, како самостално, тако и у сарадњи са ЕУ.

"Показали сте велику посвећеност и остварили добре резултате. Све више видимо пад броја миграната који долази у ЕУ захваљујући вашим добрим акцијама, али и мањи број незаконитих прелазака границе, а са друге стране повећање броја кривичних гоњења људи који су укључени у такве активности", рекла је Јохансон.

Додала је да ће Европска комисија наставити да пружа подршку Србији на пољу унутрашњих послова.

"Ми ћемо наставити да се боримо против прекограничног криминала и само зајеничким снагама можемо да наставимо даље и остваримо добре резултате", закључила је Јохансон.

уторак, 16. јул 2024.
39° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару