Читај ми!

Почела изборна тишина уочи локалних избора

Изборна тишина уочи београдских и локалних избора у Србији почела је у поноћ и трајаће до затварања бирачких места, 2. јуна у 20 сати.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић расписала је 26. априла изборе за одборнике 66 јединица локалне самоуправе.

Изборна тишина је период током којег је у медијима и на јавним скуповима забрањено да се објављују процене резултата избора, јавно представљају кандидати на изборима и њихови изборни програми и позивају бирачи да гласају, односно да не гласају за одређене изборне листе или кандидате.

С друге стране, кампања на друштвеним мрежама није регулисана законом и не подлеже никаквим санкцијама ни током изборне тишине.

На бирачком месту и на 50 метара од бирачког места забрањено је истицање симбола политичких странака и другог пропагандног материјала.

Према Закону о избору народних посланика, као и Закону о локалним изборима, за кршење правила изборне тишине предвиђене су новчане казне, како за правна, тако и за физичка лица.

Закон каже да ће се новчаном казном од 100.000 до 600.000 динара казнити за прекршај правно лице које 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места у медијима и на јавним скуповима објави процену резултата избора, јавно представља кандидате на изборима и њихове изборне програме и позива бираче да гласају, односно не гласају за одређене изборне листе.

Одговорно лице у медију који 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места објави процену резултата избора, јавно представља кандидате на изборима и њихове изборне програме и позива бираче да гласају, односно не гласају за одређене изборне листе биће кажњено новчаном казном од 50.000 до 150.000 динара.

Такође, новчаном казном од 20.000 до 50.000 динара казниће се за прекршај одговорно лице у правном лицу које 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места у медијима и на јавним скуповима објави процену резултата избора, јавно представља кандидате на изборима и њихове изборне програме и позива бираче да гласају, односно не гласају за одређене изборне листе.

Предвиђено је и да ће се новчаном казном од 10.000 до 40.000 динара казнити за прекршај физичко лице које 48 часова пре дана гласања и на дан гласања до затварања бирачких места у медијима и на јавним скуповима објави процену резултата избора, јавно представља кандидате на изборима и њихове изборне програме и позива бираче да гласају, односно не гласају за одређене изборне листе.

Истим законом предвиђене су и казне за истицање изборног пропагандног материјала на бирачком месту, па ће се тако новчаном казном од 100.000 до 400.000 динара казнити за прекршај политичка странка, коалиција или друго правно лице које на бирачком месту или непосредно испред бирачког места истиче симболе политичке странке, подносиоца проглашене изборне листе, као и други изборни пропагандни материјал, а од 10.000 до 25.000 динара одговорно лице у политичкој организацији.

Председница Скупштине расписала је крајем априла изборе за 2. јун у 66 јединица локалне самоуправе, истог дана када се одржавају и избори за одборнике Скупштине града Београда, као и за градске општине.

Претходно је промењен Закон о локалним изборима као резултат разговора власти и опозиције да се београдски и локални избори (који нису одржани у децембру), организују истог дана.

Избори за одборнике скупштина градова се одржавају у Ваљеву, Вршцу, Зрењанину, Јагодини, Кикинди, Нишу, Новом Саду, Панчеву, Пожаревцу, Сомбору, Сремској Митровици, Суботици, Ужицу и Чачку.

Гласаће се и за 52 скупштине општина: Ада, Алексинац, Алибунар, Апатин, Ариље, Бач, Бачка Паланка, Бачка Топола, Бачки Петровац, Бела Црква, Беочин, Бечеј, Бољевац, Босилеград, Бујановац, Врбас, Врњачка Бања, Горњи Милановац, Жабаљ, Житиште, Ивањица, Инђија, Ириг, Кањижа, Ковачица, Ковин, Мали Иђош, Нова Варош, Нова Црња, Нови Бечеј, Нови Кнежевац, Опово, Оџаци, Пећинци, Пландиште, Прешево, Рашка, Рума, Свилајнац, Сврљиг, Сента, Сјеница, Србобран, Сремски Карловци, Стара Пазова, Сурдулица, Темерин, Тител, Тутин, Чајетина, Чока и Шид. Председник Привременог органа Александар Шапић расписао је раније изборе за одборнике у 17 градских општина - Чукарица, Нови Београд, Палилула, Раковица, Савски венац, Стари град, Вождовац, Врачар, Земун, Звездара, Барајево, Гроцка, Лазаревац, Младеновац, Обреновац, Сопот, Сурчин.

У Нишу ће бити одржани избори за одборнике пет општина у том граду - Медијана, Палилула, Црвени крст, Пантелеј и Нишка бања, а у Пожаревцу и за градску општину Костолац.

недеља, 21. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару