Лончар: Превентивни прегледи открили 2.400 грађана који морају на даље лечење

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће 2.400 грађана од 31.000 прегледаних током јучерашњих бесплатних прегледа морати да настави даљу дијагностику и лечење, али да је добро што је болест откривена у раној фази. Морамо да кренемо са појачаним скринингом за туморе плућа, рекао је Лончар и најавио запошљавање младих лекара и медицинског особља.

Спречити, на време открити и лечити. Само тако можемо и против најтежих болести. У више од 200 здравствених установа - више од 31.000 грађана јуче је обавило превентивне прегледе. У претходној акцији, без заказивања, упута и бесплатно - око 23.000.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће 2.400 грађана од 31.000 прегледаних током јучерашњег дана морати да настави даљу дијагностику и лечење.

ајбоље од свега је што су они ухваћени у фази када може да им се помогне и када ће бити излечени. И то је био наш циљ. Значи, само у Клиничком центру је јуче дијагностиковано шест тумора плућа. Нису се раширили и могу да буду решени“, каже Лончар.

Према његовим речима, други део приче су проблеми који су са кардиоваскуларним системом, проблеми са бубрезима.

орамо да извучемо закључке из овога да анализирамо какви су подаци, шта даље морамо да урадимо. Морамо да кренемо са појачаним скринингом за туморе плућа“, каже министар здравља.

Јуче су на преглед могле да дођу и деца, а велики одзив био је у Власотинцу и Прокупљу.

Лончар је апеловао на родитеље да одвоје мало времена, да схвате, да деца треба да се прегледају због начина живота који се живи.

"Нажалост, свако друго дете које је јуче прегледано, је добило инструкције шта треба да ради у будућности и да спречи да дође до већих последица, само због тога што нема довољно физичке активности и што се превише времена проводи у неком неприродном положају“, каже Лончар.

Министар је најавио да ће наставити са превентивним прегледима и за две недеље је већ нова акција и позвао грађане да се одазову и ураде прегледе пре него што их нешто заболи.

ораћемо да делујемо фронтално, да идемо на све скрининге који су познати, који постоје, да би ухватили на време све оно што је неопходно. Потреба нам је подршка грађана“, каже Лончар.

Запошљавање младих лекара и медицинског особља

Министарство здравља наставља пројекат запошљавања најбољих свршених дипломаца медицинских факултета и средњих медицинских школа.

"Сутра добијају посао најбољи од најбољих. Сутра нових 100 најбољих од најбољих добијају посао лекара и 140 најбољих медицинских сестара и техничара. То је понос наше целе Србије, то је понос нашег здравства, то је наша будућност. Као и обично обавио сам састанак са свима њима. Желим да упознам ту децу која сутра треба да воде рачуна и о нама и о нашим родитељима и о нашој деци и да им предочим да су они ти од којих зависи здравствени систем Србије“, рекао је Лончар.

Истакао је да ће се пројекат вратити на старо два пута годишње - у јуну и у децембру ће се запошљавати најбољи и лекари и техничари.

аш главни задатак је да уложимо у људе. Без њих нам не значи ништа, али кад уложимо у људе, за те људе су потребни услови. Оно што мора да се заврши су Клинички центар Србије, Клинички центар Војводине, породилишта, Клинички центар Крагујевац, болнице, Прокупље, Врање, Зајечар, Смедеревска Паланка, Тиршова 2 убрзо креће“, рекао је Лончар.

Листе чекања

Уско грло нашег здравства, годинама уназад, јесу листе чекања и заказивања и долазак до прегледа.

"Што се тиче листа чекања, у овом моменту сагледавамо шта је најбоље, нећу козметичке промене, нећу да препакујем само листу па да вам кажем да смо ми решили проблем, још увек сагледавамо шта је најбоље да урадимо и с тиме ћемо изаћи. Да је то једноставно да сад би то неко већ решио и урадио“, каже Лончар.

Када је реч о трансплатацијама, каже да је прошле године дупло мање урађено него 2018 године.

Претходни сазив парламента није усвојио измене закона на које је указао Уставни суд Србије.

Лончар каже да нам је неопходна промена свести грађана, а да ће се Закон врло брзо решити.

ораћемо да се изјаснимо сви. Преко 2.000 наших грађана чека на трансплантацију. Они немају други лек него да добију орган да би наставили да живе. Сви се залажемо за трансплантацију, а када дођемо до тога да треба да се изјаснимо, да кажемо „да“ да помогнемо хоћемо изјашњења и цркве, и организација, и удружења, и појединаца, свих“, рекао је Лончар.

Напоменуо је да свуда на свету постоје листе чекања и свако ће свој орган, односно донора из своје земље, дати свом грађанину.

"Зато апелујем на све. Размислите људи. Да ли хоћете ово да урадимо? Дајте да се изјаснимо. Ако хоћете, дајте да направимо националну кампању. Не иде више са појединачним кампањама“, рекао је Лончар.

понедељак, 17. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије