Око: Ко је, како, и зашто гласао о Сребреници

Резолуција о Сребреници усвојена је у Генералној скупштини Уједињених нација. У календару Ун-а 11. јул већ је проглашен за Међународни дан сећања на геноцид у Сребреници, дан после изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупшини. Како су и зашто гласале земље чланице УН објашњавају српске дипломате Горан Алексић и Душан Спасојевић.

Некадашњи амбасадор у Риму и Кијеву Горан Алексић који се вратио са гласања из Њујорка у емисији Око за РТС каже да је то гласање показало да је већина чланова УН прихватила аргументацију Србије без обзира на покушаје да нас изолују.

"Ово гласање је показало да Србија има велики број пријатеља који поштују њено мишљење. Уздржана позиција, такође је позиција: Позиција је и када у тренутку гласања нисте у сали", рекао је Алексић.

Некадашњи амбасадор у Турској, Јерменији и Грчкој Душан Спасојевић очекује у наредним данима и месецима анализу и закључке за будуће спољнополитичке потезе наше земље.

"Они који су предложили ову резолуцију имали су за циљ да изазову поделе по принципу 'завади па владај'. Србија је земља која у последњих 20 година, када је реч о помирењу, има позитивну улогу и чија су два председника ишла и одала пошту у Сребреници. Ова резолуција је изазвалa подозрење и у УН и свету и њени предлагачи су доживели неуспех", сматра Спасојевић.

Двојица дипломата анализирали су и гласања појединих земаља, пре свега оних из нашег непосредног реиона.

Када су пријатељства чвршћа од притисака

Спасојевић који је био амбасадор у Атини каже да је Грчка била под огромним притиском, и да је својом уздржаношћу показала огромну љубав и пријатељство према српском народу.

Алексић нашу позицију у Африци пре свега базира на политици пријатељства која је непромењена деценијама, и која почива на принципима равноправности и сарадње.

"Када говорите са афричким и азијским земљама, и када говорите о принципима сарадње и равноправности они томе увек дају подршку. Ми уживамо њихову подршку као пријатељска земља. Ми немамо економску моћ, али смо принципијални и увек спремни на сарадњу и подршку", рекао је Алексић.

Поделе унутар земаља 

Спасојевић је говорећи о томе зашто су Иран и Индонезија гласале за резолуцију рекао да је тај глас изнуђен јер су предлагачи овом резолуцијом ишли на додворавање муслиманским земљама.

"Не можете очекивати да се људи у региону одрекну предрасуда, када они који то траже од нас не одустају од предрасуда старих више од 150 година", сматра Спасојевић.

Ова резолуција је свакако поделила чланство и у Арапској лиги, Африци па и ЕУ, сматрају српске дипломате, и додају да су гласови 'за' често били у супротности жељама становника тих земаља.

"Гласање Црне Горе изазвало је незадовољство у самој Црној Гори, и треба добро размислити о томе. Иако је Црна Гора чланица НАТО-а и кандидат за ЕУ, узмимо пример Мађарске која је као чланица оба савеза гласала против, или рецимо Кипра који је мањи од Црне Горе, а био је уздржан. Исто се односи и на Северну Македонију, то нису демократске већ политичке одлуке, јер се већина ставновништва тих земаља не слаже са тим", закључио је Душан Спасојевић у емисији Око.

недеља, 16. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије