Читај ми!

Старовић: Три су нивоа на којима се може анализирати резолуција о Сребреници

Давање вештачког дисања јединству западног и исламског света, наметање другачије интерпретације грађанског рата у БиХ и крајња релативизација геноцида – три су нивоа на којима се може анализирати резолуција о Сребреници, сматра министар за рад, социјална и борачка питања Немања Старовић. Без обзира на чињеницу да је математика таква каква јесте, Старовић оцењује да ће то на крају бити морална победа Србије, јер ће још једном доказати да је пре свега држава која има кичму.

Пред заседање Генералне скупштине Уједињених нација на којој ће се разматрати резолуција о Сребреници, министар за рад, социјална и борачка питања Немања Старовић рекао је у Јутарњем програму да је сасвим сигурно да се ради о својеврсној политичкој замци која је припремљена за Србију.

"Оно што желе да постигну можемо анализирати на више нивоа. Један од њих јесте онај који се тиче њихове намере у овим постојећим околностима, када се пред нашим очима одвија један страшан и суров рат на подручју Газе, да се дâ некакво вештачко дисање јединству западног и исламског света", сматра Старовић.

Други ниво је, додаје, намера иницијатора резолуције да заправо наметну једну битно другачију интерпретацију ужасног и трагичног грађанског рата у БиХ, тиме што ће читав наратив о рату, читаву историјску истину покушати да редукују на само један догађај, ма колико он појединачно важан и трагичан био.
Тиме покушавају заправо ретроактивно да оправдају и многе друге ствари, попут злочиначке акције "Олуја” и агресије на СР Југославију, напомиње Старовић.

Трећи ниво је, каже министар, крајња релативизација геноцида, јер је сасвим сигурно да ће се већ у наредним данима и месецима појавити низ сличних иницијатива пред Генералном скупштином, где ће многе државе и народи тражити да страдање које су они преживели, пре свега у 20. веку, буде квалификовано као геноцид.

"Србија не може да превазиђе оне бројеве који су негде већ спремни"

Што се тиче очекиваних резултата гласања, министар каже да је јасно да у математичком смислу Србија не може да превазиђе оне бројеве који су негде већ спремни.

Оно у чему су се негде чини ме се преварили или прерачунали иницијатори, коспонзори ове и овакве резолуције, је то што су рачунали да ћемо се негде и ми као Република Србија и српски народ поставити политички прагматично, политички опортуно, да ћемо се заправо суочени са том и таквом математиком правити мртви, остати по страни", указује министар.

Без обзира на чињеницу да је математика таква каква јесте, Старовић сматра да ће то на крају бити морална победа Србије, јер ће још једном доказати да је пре свега држава која има кичму.

"Јасно је да не можемо и нећемо сматрати пријатељским оне државе које нам сутрадан буду окренуле леђа и које се буду оглушиле на нашу јасну и принципијелну аргументацију, која је чини ми се негде свима јасна и разумљива, али понављам дакле, услед бројних притисака којима су изложени, неки ће одлучити да се о то оглуше", поручује Старовић.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије