Стејт департмент: Разочарани смо акцијом полиције у банкама на северу КиМ

Амерички Стејт департмент саопштио је да је разочаран што је, како је наведено, "полиција предузела акцију у финансијским институцијама на северу KиМ", истичући да та акција није била координирана са међународним партнерима и да она ескалира тензије.

"Питања у вези са овим канцеларијама била су предмет дугих дискусија у оквиру дијалога који води Европска унија. Ова акција није координирана са међународним партнерима и ескалира тензије", наведено је у одговору портпарола Стејт департмента за Глас Америке, након што су припадници тзв. косовске полиције упали у понедељак и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу KиМ.

Истиче се да то подрива перцепцију о доброј вери Приштине "у решавању отворених питања" са Београдом кроз дијалог који води ЕУ.

Стејт департмент подсећа да је Влада САД доследно позивала Приштину на координацију како би подржала њен напредак на евроатлантском путу, а да је последњи пут то урадила подсекретарка Елизабет Ален на састанку са премијером привремених приштинских институција Аљбином Kуртијем 19. маја.

Стејт департмент понавља и "јасну забринутост" САД због примене уредбе централне банке у Приштини која ограничава употребу динара на KиМ.

Вашингтон апелује на Приштину да се врати конструктивном ангажовању у дијалогу уз посредовање ЕУ као одговарајућем каналу за решавање питања у вези са нормализацијом односа између Београда и Приштине и да се позабави основним потребама свих својих грађана - укључујући и оне из српске мањине - негативно погођених недавним променама валутних прописа”.

Припадници тзв. косовске полиције упали су и затворили експозитуре Поштанске штедионице у четири српске општине на северу KиМ, док су грађани у том тренутку покушавали да подигну пензије, социјалну помоћ и друга примања. Приведен је, па пуштен директор директора филијале Банке Пoштанске штедионице у Kосовској Митровици Игор Радић.

Предеседник Владе Србије Милош Вучевић изјавио је да премијер привремених приштинских институција Аљбин Kурти упадом тзв. специјалне полиције у експозитуре Поштанске штедионице на северу KиМ показује да је очајан јер му његови "ктитори" још увек нису омогућили улазак тзв. Kосова у Савет Европе, док је директор Kанцеларије за KиМ Петар Петковић истакао да је упад у експозитуре Поштанске штедионице ескалаторни потез Приштине који за циљ има изазивање немира и хаоса и укидање српских институција на KиМ.

Према уредби коју су усвојиле привремене приштинске институције, на KиМ су од 1. фебруара готовинске транскације дозвољене само у еврима, што значи забрану динара. Уредба Приштине довела је у питање егзистенцију и опстанак Срба на KиМ, пошто своја примања од државе Србије добијају у динарима.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије