Читај ми!

Петковић са амбасадорима Квинте: Питање употребе динара на КиМ што пре решити

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић разговарао је са амбасадорима и представницима земаља Квинте у Београду и са шефом Делегације ЕУ у Србији о предстојећој рунди дијалога у Бриселу следеће недеље, током које ће, како је навео, главна тема поново бити "једнострана и противправна одлука Приштине да укине динар и динарски платни промет на Косову и Метохији"

Петар Петковић је истакао да се питање употребе динара на Косову и Метохији мора што хитније решити, јер, како је оценио, одлука о укидању његове употребе угрожава опстанак српског народа у покрајини и доводи у питање функционисање и постојање свих српских институција, саопштила је Канцеларија за Косово и Метохију.

"Ово ће бити седми по реду састанак у Бриселу поводом одлуке Приштине да укине динар на Косову и Метохији, али су нажалост сви досадашњи састанци показали да не постоји реалан приступ, али ни политичка воља Приштине да се овај проблем реши", нагласио је Петковић, додавши да је Београд до сада изнео низ конкретних предлога, које је друга страна одбила и да је сва одговорност за решавање ове ситуације на Приштини, која је и једини кривац за изазивање кризе.

Петковић је заједно са експертима из београдског преговарачког тима, са дипломатама разговарао о проналажењу начина за превазилажења кризе и хуманитарне катастрофе коју је ова одлука Приштине изазвала, наводи се у саопштењу.

Он је указао на спремност Београда од самог почетка овог процеса да се изнађе компрописно, одрживо и прихватљиво решење, али да друга страна, како је навео, све време поставља "немогуће услове и препреке с једним јединим циљем да се компромис не постигне и криза додатно продуби".

Директор Канцеларије за Косово и Метохију је обавестио саговорнике да ће београдска делагација наставити да инсистира на формирању Заједнице српских општина, нагласивши да ЗСО представља предуслов за обезбеђивање индивидуалних и колективних права Срба, односно за опстанак српског народа на КиМ.

У том смислу, Петковић је истакао да нацрт Статута ЗСО који је израдила ЕУ, може да представља добру основу за наставак разговора и договора о коначном Статуту ЗСО, истиче се у саопштењу Канцеларије за КиМ. 

Петковић је саговорницима скренуо пажњу и "на свакодневни терор и физичко и институционално насиље које над српским народом у покрајини спроводи режим Аљбина Куртија", нагласивши да до сада имамо преко 500 етнички мотивисаних инцидената од доласка Куртија на власт, што, по његовим речима, јасно показује у колико тешкој ситуацији се налазе Срби на КиМ.

Као пример, он је навео и најновију одлуку лажног Куртијевог градоначелника у општини Лепосавић да Србима забрани истицање и употребу застава приликом обележавања славе ове градске општине и велике славе Светог Василија Острошког у недељу.

"Београд ће наставити да чува безбедност и опстанак Срба у покрајини, остајући опредељен за конструктиван дијалог и компромис, као једино средство путем кога се могу створити услови за трајну стабилност и просперитет на Косову и Метохији и Западном Балкану, у целини", закључио је Петковић.

петак, 14. јун 2024.
14° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије