Читај ми!

Комазец: Редакцију листа "Јединство" и даље прогоне, прете да ће нас избацити из просторија

Новинарима листа "Јединство" прети избацивање из просторија у којима раде у Косовској Митровици, изјавила је директорка "Панорама-Јединство" Рада Комазец. Истакла је и да су просторије, које користе више од 20 година и које су припадале предузећу "Лукс", продате, као и да зато више не могу да бораве у њима.

Рада Комазец, за сајт Удружења новинара Србије, рекла је да их, нажалост, по други пут Албанци истерују из њиховог радног простора.

"Сву нашу и покретну и непокретну имовину у Приштини отели су 1999. године. Сада нас опет прогоне из простора који смо добили на коришћење од Координационог центра за КиМ 2003. године као лист прогнаник", рекла је Комазец.

Према њеним речима, пре два месеца у просторије Јединства дошао је њима непознати човек и рекао да је купио некретнине које припадају друштвеном предузећу "Лукс", преко Агенције за приватизацију у Приштини, као и да је потребно да се испразне просторије.

"У среду, 8. маја је дошао адвокат извесног Пеција и уз претње наложио нашим новинарима и запосленима у Универзитетској библиотеци, која се налази у истој згради, да до среде 15. маја напусте ове просторије. Рекао је да ће у противном доћи са полицијом која би хапсила људе и запленила имовину. Ми смо то схватили као вид претње", навела је Комазец.

Једини дневник на српском језику на КиМ

Подсетила је да су новинари Јединства, јединог дневног листа на српском језику на КиМ, до средине 1999. године радили у својој вишеспратници Дома штампе у Приштини, на горњим спратовима.

У јеку ратних дешавања, у јуну 1999. године, из просторија на вишим спратовима су, каже Комазец, протерани на први спрат у једну просторију.

"Тада су се новинари Јединства кретали са пропусницама КФОР-а и извештавајући ризиковали  животе", каже Комазец и наводи да се ни ту нису дуго задржали, јер им је КФОР у новембру 1999. године наложио да напусте и Дом штампе и Приштину, јер наводно нису могли да им гарантују безбедност.

Одатле су најпре отишли у Звечан, па у Косовску Митровицу, где је Координациони центар за Косово и Метохију реновирао просторије и 50 метара квадратних дао листу Јединство.

"Овај лист је 21 годину у изгнанству и у тим просторијама. Сада нас протерују по други пут", истакла је Рада Комазец.

понедељак, 20. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара