Читај ми!

Вучић са министром УАЕ о ситуацији на КиМ, сарадњи и геополитици

Председник Србије Александар Вучић разговарао је са државним министром за одбрану Уједињених Арапских Емирата Мухамедом бин Мубараком Бин Фадалом Ал Мазруије о ситуацији на КиМ, те о кретањима у региону Западног Балкана, а разговарали су и о јачању војне сарадње. Са гостом из УАЕ одвојено су разговарали премијер и министар одбране Србије.

Александар Вучић је на састанку са министром УАЕ исказао посвећеност Србије да "заједно са пријатељима и партнерима настави да ради на решавању изазова и претњи регионалном и међународном миру и безбедности".

Вучић је у објави на Инстаграм налогу buducnostsrbijeav истакао да је са Ал Мазруијем разговарао и о сложеним геополитичким приликама, глобалним безбедносним изазовима, али и о јачању војнотехничке сарадње између Србије и УАЕ.

"Нагласио сам потребу за континуираном сарадњом и координацијом и у областима као што су борба против тероризма, сајбер безбедност и регионална стабилност, поготово имајући у виду опште усложавање ситуације у свету. Једна од тема разговора била је и конкретизација планова о којима је било речи прошле године током међународног сајма IDEX 2023, као и бројни типови наоружања које производи српска војна индустрија, а за коју су Емирати исказали интерес", навео је Вучић.

Напоменуо је да Србија придаје посебан значај партнерству и пријатељским везама са УАЕ и захвалио се шеику Мухамеду бин Заједу који је лично допринео нераскидивим билатералним и економским везама.

"Замилио сам министра Ал Мазруија да шеику пренесе моје срдачне поздраве уз увек отворен позив да поново посети Србију", наводи се у обjави председника Србије.

Вучевић са министром из УАЕ о унапређењу сарадње 

Премијер Милош Вучевић састао се са министром одбране УАЕ са којим је разговарао о наставку и унапређењу сарадње у тој области.

Вучевић истакао је да је Србији и њеној влади први приоритет очување мира и стабилности и да је том циљу у потпуности посвећена, саопштено је из његовог кабинета. Како је рекао, имајући то у виду, улагање у одбрамбени систем земље је управо улагање у мир, а не такмичење у наоружању са суседним земљама.

Министар Мухамед Бин Мубарак Фадил Ал Мазруи рекао је да се радује унапређењу војно-техничке сарадње и у отвореном разговору са српским премијером разменио ставове и информације о политичкој и безбедносној ситуацији у свету с обзиром на тренутне околности.

Гашић: Подршка напорима Србије да истраје на политици изградње трајног мира

Министар одбране Братислав Гашић састао се са својим колегом из Емирата са којим је разговарао о тренутној геополитичкој и безбедносној ситуацији у свету, сарадњи у области одбрамбене индустрије, као и о актуелним пројектима војно-војне и војноекономске сарадње и могућностима њиховог даљег унапређења, наводи се у саопштењу.

Гашић је истакао је да су УАЕ за Србију једна од значајнијих земаља на Блиском истоку и потврдио нашу опредељеност у очувању традиционално добрих односа две земље, заснованих на међусобном пријатељству.

Према његовим речима, срдачан и отворен разговор са министром Мазруијем представља подршку напорима Србије да истраје на политици изградње трајног мира, стабилности и напретка на Балкану заснованог на искреном дијалогу и сарадњи.

Државни министар одбране УАЕ честитао је министру Гашићу ступање на дужност и пожелео му много успеха у даљем раду. Он је, током данашњег састанка, указао на значај сарадње у области одбране и свеукупне сарадње наше две државе.

понедељак, 20. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара