Читај ми!

Сијарто: Србија и Мађарска граде најмодернији гранични прелаз у Европи

Мађарска и Србија ће, са кинеским партнерима, градити највећи, најбезбеднији и по протоку саобраћаја, најбржи гранични прелаз у Европи, рекао је мађарски шеф дипломатије Петер Сијарто током посете кинеског председника Си Ђипинга Мађарској.

"Гранични прелаз Реске - Хоргош, на ауто-путу је константно закрчен возилима. Људи у путничком саобраћају често губе по неколико сати у редовима, а у теретном саобраћају се догађа да камиони стоје данима. Желимо да се то промени у будућности и да путници не чекају сатима и данима у колонама на граници. Зато желимо да изградимо најмодернији гранични прелаз поред постојећег", рекао је Сијарто.

Министар спољних послова Мађарске најавио је да ће српски и кинески партнери размотрити како да у што краћем року почну градњу нафтовода између Мађарске и Србије.

Наводи да је циљ да се појача сигурност снабдевања енергентима две земље и целог региона.

Истакао је да је посета кинеског председника Си Ђинпинга Будимпешти од историјског значаја, као и да је разговор између мађарског премијера Виктора Орбана и кинеског лидера био ''изузетно успешан''.

Сијарто наглашава да ће Мађарска и Кина наставити да сарађују по питању развоја веза између Истока и Запада, као и да ће се сарадња две земље проширити на нуклеарну енергију.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије