Читај ми!

Курти назвао апсурдним међународне услове за пријем Приштине у Савет Европе

Премијер у Приштини Аљбин Курти изјавио је да не прихвата да почетак формирања Заједнице српских општина буде основ за чланство Косова у Савету Европе оценивши да се ради о услову за жаљење међународних савезника.

Аљбин Курти је на седници владе у Приштини, рекао да је апсурдан захтев да се нацрт статута ЗСО упути Уставном суду у Приштини, што је по ставовима Немачке и Француске претходних дана, услов да се питање чланства Косова у СЕ нађе на дневном реду Комитета министара спољних послова 46 земаља чланица СЕ средином овог месеца.

“Ми видимо чланство посебно у смислу користи које доноси грађанима, посебно невећинским заједницама, дајући им приступ Суду за људска права. Влада није прихватила нацрт изасланика Мирослава Лајчака јер је одбијен 26. октобра 2023. године. Влада не прихвата условљавање чланства у СЕ Заједницом. О нормализацији односа са Србијом разговарамо у Бриселу, а не у Стразбуру. Чланови 7 и 10 се не могу извлачити из споразума, као ургентно питање”, рекао је Курти.

Из амбасада Немачке и Француске у Приштини поручили су да су влади Аљбина Куртија за пријем у Савет Европе потребни “други конкретни кораци ка успостављању Заједнице општина са српском већином”.

Из немачке амбасаде су подсетили да је њен амбасадор рекао у својој објави на Твитеру после позитивног гласања у Парламентарној скупштини Савета Европе: "Косово мора да уради велики посао“.

"Ово се још није догодило. Сада је на премијеру Куртију и његовој Влади да убеде државе чланице другим средствима, односно другим конкретним корацима ка успостављању Заједнице општина са српском већином, за коју се Косово обавезало да ће основати и која је међународна обавеза“, саопштено је из немачке амбасаде.

И из амбасаде Француске у Приштини саопштено је да би слање нацрта статута ЕУ за ЗСО Уставном суду обезбедило подршку за чланство у Савету Европе.

недеља, 19. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара