Читај ми!

Европски парламент укинуо визе Србима са КиМ који имају пасоше Координационе управе

Европски парламент одобрио је данас визну либерализацију за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије.

За Немецов извештај о укидању виза за власнике пасоша које издаје Координациона управа Србије, гласало је 406 од 597 посланика ЕП, 97 је било против, а 94 су била уздржана.

Након гласања у ЕП, последњу реч о овом предлогу требало би да дају министри Савета ЕУ.

Посланици су усвојили извештај који је сачинио Матјаж Немец, известилац за укидање виза за грађане Косова са пасошима Координационе управе Србије и који је 9. априла усвојио Одбор Европског парламента за унутрашње послове, правду и грађанске слободе.

Током седнице, која је почела јуче, а траје до 25. априла, европски посланици гласају и о успостављању Инструмента за реформу и раст за Западни Балкан, којим се региону, укључујући Србију, нуди шест милијарди евра додатне финансијске помоћи у периоду од 2024. до 2027. године.

Француски посланик у Европском парламенту Жан-Лин Лакапел поздравио је одлуку ЕП и оценио да она представља знак признања за Србе са КиМ, који покушавају да одбране идентитет у својој "историјској колевци".

"То је знак признања овом потлаченом народу, који се опире и брани свој идентитет у ономе што му је историјска колевка", навео је Лакапел.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић навео је на друштвеној мрежи Икс да се Србија борила и изборила да Срби са КиМ добију визну либерализацију, упркос опструкцијама Приштине.

"Остаје да ову одлуку ЕП потврди Савет министара ЕУ како би она постала оперативна. Данашња победа важна је порука да ћемо се, упркос свим препрекама, неуморно борити да живот нашег народа на КиМ учинимо достојним човека у 21. веку", написао је Петковић.

четвртак, 23. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара