Читај ми!

Охридски споразум ушао у преговарачки оквир за чланство Србије у ЕУ

Министри спољних послова земаља чланица Европске уније усвојили су измене и допуне поглавља 35 у приступним преговорима са Србијом, које се односе на обавезе Србије које произлазе из споразума који су са Приштином постигнути прошле године у Бриселу и Охриду.

Реч је о формалној потврди измена које су државе чланице на нивоу амбасадора усвојиле 15. априла, чиме су измене и званично постале саставни део преговарачког процеса о чланству Србије у Европској унији.

"Србија треба у потпуности да примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији са Kосовом, у складу са анексом о имплементацији, договореним 18. марта", наводи се у усвојеном тексту у који је увид имао РТС.

У документу се каже и да ће се "све расправе везане за примену споразума одвијати у оквиру дијалога под окриљем ЕУ".

Након формалне потврде, очекује се да ће измене бити упућене Србији у форми писма.

У документу се наводи да ће на исти начин бити допуњена и агенда "Специјалне групе Kосова за нормализацију, како би укључила обавезе Приштине које произлазе из Споразума".

У тачки 3 Анекса о имплементацији из Охрида из марта прошле године предвиђено је да ће обавезе из овог споразума постати саставни део приступног процеса за Београд и Приштину.

У случају Београда, реч је о преговарачком поглављу 35 које се бави Kосовом. Ово поглавље, уз поглавља 23 и 24 о владавини права, има посебну тежину у преговорима о чланству.

Према преговарачком оквиру, изостанак напретка у овим областима може да успори или заустави напредак и у свим другим преговарачким поглављима.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво