Читај ми!

Брнабић: У понедељак седница Скупштине о изменама и допунама Закона о локалним изборима

Председница парламента Ана Брнабић рекла је на конференцији за новинаре да је заказала седницу парламента за понедељак у 11 часова. Предлог о изменама и допунама Закона о локалним изборима упућен је у скупштинску процедуру.

Ана Брнабић је, на прес-конференцији у парламенту, рекла да је Предлог о изменама и допунама Закона упућен у скупштинску процедуру и да, према закону, мора да прође најмање 24 сата до одржавања седнице.

Седница на којој ће се одлучивати о овим изменама заказана је за понедељак у 11 часова, рекла је Брнабићева и додала да ће се пре тога, у девет сати, одржати Когијум са посланичким групама о току седнице и начину рада.

Брнабићева је нагласила да је више од две трећине посланика подржало допуне и измене закона – 184 посланика.

“Двотрећинска већина је 167, ми имамо 184 посланика. Ово довољно говори о нашој озбиљности. Показали смо грађанима да можемо да се договоримо око важних ствари и на крају реализујемо договор“, рекла је Брнабићева.

Прецизирала је да су измене и допуне подржале све посланичке групе власти, као и поједине посланичке групе опозиције – Народни покрет Србије Мирослава Алексића, Ново лице Србије, Зелено-леви фронт “Не давимо Београд“, Еколошки устанак, самостални посланици, Покрет слободних грађана, СДА Санџака и Партија за демократско деловање Шаипа Камберија.

"Заиста желим да искажем захвалност и задовољство због тога што смо постигли договор, што имамо овако велику подршку и што смо показали свим грађанима, без обзира на то за кога су гласили, озбиљност и одговорност, да можемо да разговарамо и да можемо да нађемо компромис око циљева који значе стабилност наше земље", рекла је Брнабићева.

Изразила је наду да ће парламент наставити да функционише на тај начин и оценила да би то била позитивна промена коју би сви грађани подржали и која би допринела свеукопном смањењу тензија и подела у друштву, које Србији у овом тренутку не требају.

"Србија се суочава са озбиљним притисцима, са озбиљним изазовима и треба заједно да радимо и да направимо јединствену брану притисцима и изазовима. Ово нам, на крају крајева, то и омогућава, као и време да се бавимо озбиљнијим питањима", рекла је Брнабићева.

"Молба делу опозиције да прихвати препоруку о изласку на изборе"

Брнабићева је поручила да је одлука дела опозиције о бојкоту избора неодговорна и да то, оцењује, показује њихову врхунску неозбиљност.

“Причали смо 17 дана, то је био предлог на столу. Дали су нам чак и рок до 18. априла и тај рок смо поштовали. Ако желе да бојкотују, нека бојкотују. Не бих се даље бавила тиме. Нека објасне својим присталицама због чега им је таква одлука. А опет, ја сам готово сигурна да ће они променити своје мишљење. То је на крају крајева и моја препорука", рекла је Брнабићева.

Додала је да је у складу са демократским нормама и стандардима да се учествује на изборима и још једном је замолила тај део опозиције да прихвати њену препоруку.

“Што се тиче унутрашње дестабилизације, чини ми се да смо нашли начин полако да смиримо страсти. Мени је важно да немамо унутрашњу дестабилизацију. Да ли има актера који желе то да наметну? Апсолутно. Жао ми је што се то види и по неким посланичким групама које нису желеле да учествују у разговору и дијалогу", рекла је Брнабићева.

Додала је да ће се власт борити против дестабилизације, али, како каже, политичким средствима и нормалним разговором.

Датум нисмо бирали, већ смо се руководили Уставом

“Ми нисмо ни бирали датум избора, већ смо се руководили Уставом и законима Србије“, рекла је Брнабићева.

"Предложили смо алтернативно решење да се београдски избори одрже 2. јуна, када им је и законски рок и тиме смо на експлицитан захтев или молбу председника Србије Александра Вучића изашли у сусрет захтевима опозиције, а да можемо да се договоримо око свих осталих локалних избора, да не буду у јулу или августу, да буду касније, у септембру, октобру, уколико то одговара опозицији. На крају крајева, што нам дозвољава више времена да применимо препоруке ОДИХР-а", рекла је Брнабићева.

Додала је да је опозиција прво инсистирала на обједињавању и да сви избори буду 2. јуна, па су дали предлог да се све одложи за неки тренутак крајем године.

“Оба предлога су била на столу, на крају крајева, изабрали смо онај који свакако није био у супротности са Уставом, зато што би онај да се одложе београдски избори био у супротности са Уставом", рекла је Брнабићева.

Додала је да решење које је изабрано није у супротности са Уставом, јер се може променити закон.

Захвалила је представницима опозиције који су, како је рекла, показали озбиљност и одговорност и који су рекли да су добили то што су тражили и да иду на изборе.

"Са друге стране, не разумем ове као што су Ђилас, Мариника Тепић и Милош Јовановић. Али нека они грађанима објашњавају шта су хтели, то није моје да објашњавам", рекла је Брнабићева.

Настављају се разговори о медијима и изборним условима

Навела је да ће се наставити разговори са опозицијом поводом њихових захтева који се односе на медије и уређивање бирачког списка, али да је неизвесно да ли ће ти захтеви бити испуњени до избора, 2. јуна, иако ће, како је рекла, она убрзати процесе колико год је то могуће.

“Настављамо рад, дакле формирамо радна тела и за увид, контролу, ревизију бирачког списка и радна тела за измену и допуну читавог низа закона у складу са препорукама ОДИХР-а. Ја ћу инсистирати да се то убрза, пошто смо до сада све ове дане причали само о датумима. Сада смо завршили ту тему, хајде сада да причамо о изборним условима", рекла је Брнабићева.

Што се тиче медија, рекла је Брнабићева, у договору са свим посланичким групама планиран је састанак са медијима, да се, како је рекла, отвори и та тема.

"Не можемо да утичемо на уређивачку политику, али можемо да разговарамо са медијима. Колико ће моћи да се примени до другог јуна, ја ћу дати све од себе да се примени све што је могуће, посебно што се тиче медија", рекла је Брнабић.

Када је реч о бирачком списку, Брнабићева је рекла да радно тело које ће радити на изменама и допунама закона има своју брзину, и да ће их она убрзавати.

“Али видећемо колико ће стићи. Управо то питање сам и ја постављала неколико пута од 1. априла, када смо кренули у разговоре и питала зашто инсистирате да тако буде, уколико сумњате да до тада можемо да применимо све препоруке ОДИХР-а. Они су рекли зато што ће то на крају крајева обезбедити да немамо миграцију бирача или како год", рекла је Брнабићева.

Истакла је да и даље мисли да је предлог да се београдски избори одрже у најкаснијем могућем термину сада, а сви остали локални на јесен, бољи него овај да избори буду обједињени, на чему је инсистирала опозиција.

Одговарајући на питање о томе како ће изгледати комисија за бирачки списак, Брнабићева је рекла да је било различитих захтева и предлога опозиције и невладиних организација, и да ће се трудити да се нађе најбољи могући компромис.

Истакла је да постоје јасне ствари које могу да се ураде већ сада у складу са свим законима, а које би повећале транспарентност.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво