Читај ми!

Шеф дипломатије Суринама у Београду – састао се са Вучићем, Брнабићевом, Дачићем

Министар спољних послова, међународног пословања и сарадње Републике Суринам Алберт Рамдин борави у посети Београду, где се састао са председником Александром Вучићем, председницом Скупштине Аном Брнабић и шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем.

Председник Србије Александар Вучић састао се са министром спољних послова, међународног пословања и сарадње Републике Суринам Албертом Рамдином са којим је разговарао о правцима даљег развоја пријатељских односа Србије и Суринама, као и о унапређењу билатералне сарадње у свим областима од обостраног значаја.

Председник Вучић је на Инстаграму објавио да је обавестио суринамског министра о притисцима са којима се Србија суочава.

"Обавестио сам министра о различитим притисцима и изазовима са којима се Србија сусреће и поновио значај одлуке Суринама да повуче одлуку о признању једнострано проглашене независности Косова, чиме је та земља потврдила приврженост основним принципима међународног права и Повеље УН", навео је Вучић.

Србија и Суринам су, како је додао, опредељени да у наредном периоду делују у правцу развоја и интензивирања како економске, тако и сарадње у областима здравства, одбране, просвете, пољопривреде, прехрамбене, машинске и електро индустрије, као и у ИКТ сектору.

И Ана Брнабић се састала са министром иностраних послова Републике Суринам

Са министром Суринама састала се и председница Скупштине Србије Ана Брнабић. На почетку састанка похваљена је досадашња сарадња између Србије и Суринама, а посебно је истакнут значај узајамних односа у областима дипломатије и економије.

Саговорници су, каже се у саопштењу, истакли значај унапређење сарадње у различитим областима, укључујући пољопривреду, безбедност хране и воде, ИТК сектор и повезивање пословних заједница.

Министар Рамдин изразио је интерес за јачање сарадње у наведеним областима, посебно у области економије, и изразио спремност за будуће кораке у том смеру.

Брнабићева је изразила захвалност због пружене подршке током кандидатуре Србије за организацију Међународне светске изложбе Експо2027 у Београду и позвала суринамске представнике да учествују у промоцији културе и богатства своје земље током трајања те изложбе.

Министар иностраних послова Републике Суринам честитао је Ани Брнабић на недавном именовању и пожелео јој много успеха у будућем раду.

Дачић: Разговор о важним националним питањима две земље

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са министром Рамдином и истакао да му је велико задовољство што је угостио колегу из Суринама и додао да постоји више области у којима можемо да сарађујемо, како би унапредли билатералне односе две земље.

"Са Суринамом имамо веома развијене билатералне односе. Наши односи су изузетно пријатељски, заснивају се на узајамном поштовању и разумевању, посебно по питању националног и државног интереса. У том смислу је за нас веома битно да је Суринам био прва држава, после одређеног периода, након Сао Томе и Принципе, која је донела одлуку да повуче признање тзв. Косова. Након тога је још 26 земаља повукло признање што је значајно променило нашу спољнополитичку позицију и наше чврсто уверење да тзв. Косово не може да добије већину за чланство у УН", рекао је Дачић.

Дачић је додао да ће подржати и идеју да се направи спацијализовани трибунал који би се односио на одлуке за плаћање одштете за трансатлантско ропство.

"Реч је о више од десет милиона људи који су у своје време одведени од својих кућа и проглашени за робове. Занимљиво је да је неке од земаља које су коспонзори ове резолуције о Сребреници би вероватно прво требало да погледају шта ће с тим, шта ће ако од њих буду тражили одштету за трансатлантско ропство. У том погледу, пошто сам видео захтеве Барбадоса, видео сам захтеве Суринама, видео сам захтеве Гвајане, Србија је апсолутно расположена да помогне у реализацији те идеје", додао је Дачић.

Министар спољних послова међународног пословања и сарадње Суринам Алберт Рамдин истакао је након састанка са српским колегом, да осећа велико задовољство што је поново у Србији и додао да је ово врло важан период у целом свету.

"Многе ствари се дешавају и нема сумње да је ово период фундаменталних питања и дешавања и потребно је да их решавамо заједно, јер она могу имати утицај на више региона. Сви смо повезани и оно што се дешава на једном крају света, утиче и на други. То нам је показала епидемија коронавируса. Без солидарности међусобно, проблеми неће бити решени", рекао је Рамдин.

Он је додао да нам тек предстоје изазовна времена и да је важна улога сваке земље у свету, па чак и малих, као што су Суринам и Србија.

среда, 22. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара