ОДИХР: Инклузивни дијалог за побољшање изборних услова у Србији мора да се настави

Инклузивни дијалог за побољшање изборних услова у Србији мора да се настави упркос политичким разликама, поручила је данас Канцеларија ОЕБС-а за демократске институције и људска права (ОДИХР).

ОДИХР: Инклузивни дијалог за побољшање изборних услова у Србији мора да се настави ОДИХР: Инклузивни дијалог за побољшање изборних услова у Србији мора да се настави

У саопштењу објављеном на сајту Канцеларије ОЕБС-а пише да је „охрабрујућа спремност политичких партија у Србији да разговарају о унапређењу изборног процеса, али су и даље потребни садржајан дијалог и дубља посвећеност решавању постојећих разлика“.

Неопходан транспарентан процес

„Било је добро видети да се напори последњих недеља крећу ка налажењу начина за спровођење наших препорука“, рекао је директор ОДИХР-а Матео Мекачи.

„Али, важно је да посвећеност изражена у политичком спектру да се ради на спровођењу наших препорука, не буде поремећена отвореним политичким питањима, осигуравајући да правила и праксе у вези са демократским изборима добију широку подршку“ – указао је он и подвукао да је „неопходан инклузиван и транспарентан процес да би се обезбедили позитивни исходи који ће користити српском народу сада и убудуће.“

Током дводневне посете Београду ове недеље, Мекачи је имао састанке са председником Александром Вучићем, председницом Скупштине Аном Брнабић, министром спољних послова Ивицом Дачићем и мандатаром за састављање нове владе Милошем Вучевићем, као и с представницима владајуће странке и опозиције, Републичке изборне комисије и цивилног друштва – навео је ОДИХР.

Мекачи: "Међународно посматрање - поверење бирача у изборни процес"

Уочи предстојећих локалних избора у Београду, Мекачи је „истакао важност непристрасног међународног посматрања да би се изградило поверење бирача у изборни процес и да би то служило као одвраћање од потенцијалних злоупотреба власти, помажући да се увери шира јавност и политичке странке у опозицији да је успостављен додатни ниво контроле“,  пише у саопштењу.

„Позивање независних посматрача избора показује посвећеност владе демократским стандардима и показује да се они активно примењују“, наводи се у саопштењу ОДИХР.

На крају саопштења стоји да ОДИХР планира да 29. априла отвори мисију за посматрање београдских избора која ће имати тим стручњака и дугорочних посматрача, као и краткорочних који ће стићи непосредно пре дана избора 2. јуна.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво