Читај ми!

Каволи: НАТО појачава снаге на КиМ и у БиХ, довешћемо више тешке опреме

Врховни командант НАТО снага за Европу и заповедник европске команде америчке војске Кристофер Каволи изјавио је да је НАТО донео одлуку да појача резервне снаге унутар мисије на Косову и Метохији (КФОР) и у Босни и Херцеговини (Мисија ЕУФОР Алтеа). 

Кристофер Каволи је о појачавању резервних снага мисија на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини говорио током саслушања пред Комитетом за оружане снаге америчког Сената, које је одржано 11. априла.

"Након што смо урадили комплетну ревизију КФОР-а дошли смо до закључка да нам треба, не само више снага, него и јаче снаге. Овај процес је у току. Довешћемо више тешке опреме на терен, као и више људи", навео је Каволи.

Додао је да су покренуте бар две фокусиране мисије са циљем прикупљања више информација и бољег разумевања дешавања на КиМ и у БиХ.

Каволи је оценио да етничке тензије у Босни и Херцеговини такође имају потенцијал да ескалирају и дестабилизују регион Западног Балкана.

Напоменуо је да активности Русије на, како је навео, подстицању напетости између етничких Бошњака, Срба и Хрвата имају за циљ да ослабе земљу и спрече продубљивање веза са ЕУ и НАТО.

"Етно-националистичка политика спречава Босну и Херцеговину да усвоји преко потребне политичке, правне и економске реформе које би унапредиле њене евроатлантске интеграције", истакао је амерички генерал.

Додао је да Република Српска настоји да, како тврди, ослаби државну власт и односе БиХ са ЕУ и НАТО, одржавајући блиске везе с Русијом.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије