Читај ми!

Земље чланице ЕУ су усвојиле измене преговарачке позиције за поглавље 35 са Србијом

Земље чланице ЕУ су усвојиле измене преговарачке позиције за поглавље 35 по којима одредбе Споразума о путу ка нормализацији односа са Приштином и Охридски споразум о имплементацији постају саставни и обавезујући део преговарачког процеса Србије са ЕУ.

"Србија треба у потпуности да примењује своје обавезе које произлазе из Споразума о путу ка нормализацији са Kосовом, у складу са анексом о имплементацији, договореним 18. марта", наводи се у усвојеном тексту у који је увид имао РТС.

У документу се каже и да ће се "све расправе везане за примену споразума одвијати у оквиру дијалога под окриљем ЕУ"

Једногласна подршка компромисном предлогу Белгије

Измене преговарачке позиције усвојене су без расправе на састанку амбасадора у Бриселу, након више од два месеца разговора и бројних неуспешних покушаја да се дође до консензуса између земаља чланица.

Европска комисија је 2. фебруара, на захтев лидера ЕУ из децембра прошле године, земљама чланицама предложила измену преговарачке позиције за поглавље 35 у којој је кратко наведено да "Србија треба у потпуности да примени Споразум о путу ка нормализацији између Kосова и Србије, укључујући и мапу пута о примени, у анексу споразума"

У расправи која је уследила, Мађарска није прихватила ову формулацију, а примедбе је изнела и Шпанија, наводе дипломатски извори у Бриселу. 

Једна од примедби била је да би предолжена измена, у ситуацији када нема договора две стране о редоследу корака, обавезала Београд да примени све одредбе, чак иако Приштина заузврат не примени ништа од сопствених обавеза.

Kомпромисни предлог Белгије, као председавајуће ЕУ, у којем је формулација о пуној примени споразума замењена формулацијом о примени "обавеза које простичу из споразума", на крају је добио једногласну подршку чланица ЕУ.

Наредни састанак Савета министара ЕУ - формална потврда договора амбасадора

Договор амбасадора о измени преговарачке позиције биће формално потврђен на наредном састанку Савета министара ЕУ и затим у форми писма упућен Србији.

У документу се наводи да ће на исти начин бити допуњена и агенда" Специјалне групе Kосова за нормализацију, како би укључила обавезе Приштине које произилазе из Споразума"

У тачки три Анекса о имплементацији из Охрида из марта прошле године предвиђено је да ће обавезе из овог споразума постати саставни део приступног процеса за Београд и Приштину.

У случају Београда, реч је о преговарачком поглављу 35 које се бави Kосовом. Ово поглавље, уз поглавља 23 и 24 о владавини права, има посебну тежину у преговорима о чланству.

Према преговарачком оквиру, изостанак напретка у овим областима може да успори или заустави напредак и у свим другим преговарачким поглављима.

понедељак, 29. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво