Читај ми!

Срећку Софронијевићу из Звечана одређен притвор до 48 сати

Након што је саслушан у станици полиције у јужном делу Косовске Митровице Срећку Софронијевићу из Звечана, одређен је полицијски притвор до 48 сати. Мера даљег задржавања или ослобађања очекује се сутра. Канцеларија за КиМ саопштила је да је Аљбин Kурти извршилац хапшења, док су прави налогодавци и директно одговорни за његово притварање САД и ЕУ који су овог и многе друге виђене Србе са севера КиМ нагнали у Kуртијеву замку и његове казамате.

Срећку Софронијевићу који је раније данас ухапшен на административном прелазу Брњак се на терет ставља више кривичних дела - наводни покушај убиства, позив на отпор, напад на службено лице, неовлашћено поседовање оружја, учествовање у маси која врши кривично дело хулиганизма, уништење имовине, навео је за РТС његов бранилац адвокат Дејан Васић.

Катарина Васић Софронијевић, супруга Срећка Софронијевића поручила је да ће се борити да докаже правду, јер зна да је њен супруг невин.

Софронијевић је рекла да су данас она и супруг кренули за централну Србију, када су заустављени на Брњаку.

"Неочекивано, њему су рекли да изађе из возила. Деца су била са нама, дечак и девојчица. Трајало је дуго, читавих два сата, док сам добила информацију да он иде на југ. Нису ми рекли у вези чега. За децу је било стресно", казала је Васић Софронијевић за Косово онлајн.

Додала је да је од адвоката сазнала да ће њеног супруга задржати наредних 48 сати у притвору.

"Срећка сам мало видела, делује смирено. Кажем да ћемо доказати правду и знам да он ни за шта није крив што му се ставља на терет. Ми смо 13. октобра 2021. године преживели његово рањавање од припадника РОСУ полицајаца. Моја деца су данас проживела опет исто“, истакла је она.

Срећко Софронијевић је 13. октобра 2021. године рањен хицем из ватреног оружја у Звечану, приликом упада и оружане интервенције специјалних једница полиције на на северу КиМ.

"Господин Софронијевић је током догађаја које наводи полиција био рањен и није учествовао у немирима. Сигуран сам да ће се током истраге утврдити да је оштећена страна, а не извршилац кривичних дела, која му се стављају на терет", навео је Васић.

Канцеларија за КиМ о налогодавцима

Канцеларија за КиМ саопштила је да је Аљбин Kурти са својим специјалним полицијским јединицама пуки извршилац хапшења Србина из Звечана Срећка Софронијевића, док су прави налогодавци и директно одговорни за његово притварање Сједињене Америчке Државе и Европска унија који су овог и многе друге виђене Србе са севера Kосова и Метохије нагнали у Kуртијеву замку и његове казамате.

"Приштина терети Срећка Софронијевића за наводно кршење тзв. уставног поретка тзв. Kосова, само зато што је бранио свој дом када је Росу 13. октобра 2021. упала у Звечан и бацала сузавац на Србе и тада упуцала Срећка који је био животно угрожен“, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Додаје се да је Срећко Софронијевић један од бројних Срба који су у претходном периоду на миран и демократски начин бранили своје право на живот, али да су сви они постали жртве Kуртијеве „србомрзачке политике“.

"Док су они који су пуцали на Србе и српску децу слободни, Срећко Софронијевић, који је чувао своје дете, данас је у притвору. Српски отпор Kуртијевом зулуму довео је и до мирних протеста и барикада као израза вапаја српског народа да их међународна заједница чује. Да будемо сасвим прецизни, ЕУ и САД су 28. децембра 2022. године дали чврсте писане гаранције државном руководству Србије да неће бити хапшења нити прогона Срба са севера Kосова и Метохије због учешћа на мирним протестима и барикадама којима су само бранили свој кућни праг“, наводи се у саопштењу.

У тачки четири поменутих гаранција се недвосмислено наводи.

“Поздрављамо уверавања руководства Kосова који су потврдили да нема листи косовских Срба за хапшење или процесуирање због учешћа на мирним протестима/барикадама”, подсећа се у саопштењу.

Управо због ових гаранција и речи коју су дале најмоћније државе света, председник Александар Вучић замолио је Србе са севера KиМ да барикаде повуку, што су они и учинили, невољно, али слушајући своју државу Србију и свог председника, али и тада упозоравајући читав свет да Приштина неће стати и да ће бити изложени бруталном прогону.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво