Политичка борба Србије између Савета Европе и Генералне скупштине УН

Питање пријема Приштине у Савет Европе је прва битка с којом се Србија суочава, а тим поводом председник Александар Вучић послао је писма лидерима у Европи, немачком канцелару Олафу Шолцу и председнику Француске Емануелу Макрону. О актуелним изазовима са којима се Србија сусреће и са корацима које ће предузети у одбрани националних интереса председник је упознао и министарку спољних послова Гане Ширли Ајоркор Бочвеј.

Тридесета годишњица злочина у Сребреници могла би да буде обележена и као Међународни дан сећања на геноцид у тој општини.

Услов је да резолуција која то предвиђа добије подршку у Уједињенима нацијама.

Предлог ће званично бити представљен за пет дана, а о њему ће се Генерална скупштина изјаснити почетком маја. За усвајање је довољан један глас више оних коју су "за" од оних који се противе.

Председник Александар Вучић најављује борбу за сваки глас, иако верује да процедура не даје шансе Србији. 

"Мале, готово никакве, само кад израчунате колико их има у региону разних који једва чекају да се додворе Немцима, Американцима, Турцима, колико их има на разним континентима, па видите колико тога морамо да стигнемо преко слободарских народа. Борићемо се, радићемо даноноћно, нећемо спавати. Штитићемо своју земљу", рекао је Вучић након састанка са челницима из Републике Српске, који је одржан јуче у Вили "Мир".

И пре званичне објаве текста који је подложан изменама, познати су делови чију аутентичност потврђује министар спољних послова.

Између осталог: да се осуђује свако порицање геноцида у Сребреници, да се инсистира се на утврђеним чињеницама, да се догађаји обрађују кроз школски програм у циљу спречавања ревизионизма.

Нацрт наглашава значај проналажења и идентификације просталих жртава, али не именује директног кривца за геноцид.

"Овде се не помиње ни Србија ни Република Спрска, али када се каже злочин над муслиманима па неко га је извео. Ако причате о геноциду, то је одраз да је руководство те државе или ентитета то спроводило као своју политику. Последице могу да буду катастрофалне - прво да смо ми обележени као геноцидни народ", рекао је министар Ивица Дачић, гостујући у емисији Четвртком у 9.

Да се геноцид додгодио само у једној општини - Сребреници, али да Србија као држава за то није одговорна, пише у пресуди Међународног суда правде. Додаје се и да је прекршила Конвенцију о геноциду тиме што није учинила све што је било у њеној моћи да га спречи.

Евентуално усвајање Резолуције у ГС УН променило би позицију Србије, верује новинарка Љиљана Смајловић.

"Циљ Београда је да барем одложи резолуцију, ако не може да одложи гласање, онда да смањи колико може број држава које ће да гласају за резолуцију. Тиме Београд показује да Србе у РС сматра делом свог народа и да ће Београд да се бори за њихове интересе ка за своје, а заправо се овде Београд и бори за своје интересе јер ова резолуција заправо обележава Србе као људе који су починили геноцид. То је по мом мишљењу дубоко неправедно, али то је посебно посебни у тренутку када се дешава Газа", рекла је Смајловићева. 

Због дешавања у Уједињеним нацијама, председник Србије понедељак шаље изасланика у Њујорк који би требало да изнесе аргументе Београда.

У међувремену, упознао је кинеског амбасадора Ли Минга са иницијативама у Генералној скупштини и затражио подршку Кине у, како каже, борби за истину.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво