Читај ми!

Одбор ЕП подржао предлог Немеца за визну либерализацију за Србе са КиМ

Одбор Европског парламента за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове (ЛИБЕ) усвојио је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ, које издаје Координациона управа Србије, а који је поднео посланик ЕП и известилац за укидање тих виза Матјаж Немец.

За извештај је гласало 34 посланика ЛИБЕ-а, седам је било против, а 12 је било уздржано.

Како је речено Танјугу у кабинету Немеца, након усвајања нацрта извештаја у одбору ЕП, Европски парламент би требало да гласа о том документу на последњој пленарној седници, која ће бити одржана од 22. до 25. априла у Стразбуру.

Немец је почетком марта израдио нацрт извештаја о предлогу уредбе ЕП и Европског савета о изменама и допунама уредбе за носиоце српских пасоша, које издаје Координациона управа Србије, у којем је затражио брзо усвајање овог документа у ЕП без амандмана и у актуелном сазиву. 

У тексту се наводи да би укидање изузећа из визног режима за носиоце српских пасоша које издаје Координациона управа Србије, обезбедило да цео регион Западног Балкана подлеже истом визном режиму.

Известилац је назвао дискриминацијом то што су српски грађани на КиМ, који су власници пасоша које издаје Координациона управа Србије, "последња категорија лица на Западном Балкану којима је потребна виза" за ЕУ, без њихове кривице.

Немец је рекао да је могуће да се брзо реши питање визне либерализације за носиоце српских пасоша са КиМ и истакао да је на ЕП да донесе одлуку о овом питању до краја априла. 

Он је рекао да су главне тачке његовог извештаја да Срби са КиМ добију визу и могућност да путују у ЕУ и оценио да не постоје велике препреке за решавање овог питања. 

Немец је нацрт извештаја о визној либерализацији за носиоце српских пасоша са КиМ израдио након што га је Одбор ЕП за грађанске слободе, правосуђе и унутрашње послове именовао за известиоца задуженог за питање укидања виза за пасоше које за Србе на КиМ. 

Срби са КиМ, који поседују пасоше које издаје Координациона управа, која функционише у оквиру Министарства унутрашњих послова Србије, једини су којима је и даље потребна виза за улазак у земље ЕУ након што су грађанима тзв. Косова укинуте визе од 1. јануара 2024. године. 

Европска комисија је у новембру 2023. предложила да се покрене процедура да се визном либерализацијом обухвате и грађани КиМ, који имају пасоше које издаје Координациона управа Србије.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара